De ce mă simt ca și cum nu aș aparține lumii? Îmi ocup timpul și mintea cu activități inutile și decadente. E numai vina ta! Am câteva gâduri pentru tine! Poate ai vreme să le afli! E vina ta că ai plecat prea repede. Că m-ai lăsat cu complexe și sechele! Ai lăsat în urma o familie. Când eram mică eram foarte atașată de tine. M-ai învățat să număr, să-mi scriu numele pe care mi l-am împrăștiat pe toți pereții și obiectele din casă, m-ai învățat șah și mă lăsai să câștig. Mergeam la pește, îmi amintesc și acum zâmbetul tău mi-ai făcut cu ochiul în timp ce tot aruncai și mulinai lanseta în apă ,”Facem impresii pe baltă”.
Am căutat întodeauna să îți fac pe plac, să mă apreciezi, să fi mândru de mine. Făceam curat și mâncare, spălam rufele de mână pentru că nu știam să folosesc mașina de spălat. Luam note bune la școală și premiul întâi. Căutam întodeauna atenția ta. Mama era geloasă că n-o iubeam mai mult pe ea.Complexul lui Oedip într-o stare mai latentă. Și, tu, când m-am născut ți-ai dorit să fiu băiat. Ai fost dezamăgit că n-am fost băiat. Ți-ai mai făcut un băiat. Când am crescut ai văzut că sunt mai capabilă decât băiatul tău, el era plângăcios și timid, eu nu. Mă obligai să fac temele cu el, să învețe cu mine, poate așa credeai că va avea și el note mai bune la școală. De mine nu s-a ocupat nimeni. Țin să îți precizez că nu făceam temele cu el, era prea plictisit să asculte explicațiile mele, prea leneș, îi scriam eu temele cu mâna stângă, să pară scrisul lui urât și tremurat, că altfel treceau ore și nu ne mai lăsai afară. Mă puneai să-l car toată ziua după mine, băiatul tău incapabil să își facă prieteni. Tu trebuia să te ocupi de el, nu eu! Tu l-ai făcut! Îl legam de gard în fața blocului cu șireturile de la încălțăminte sau de la hanorac, să nu se țină după mine.
Nimeni nu poate să îti ia locul. Mă uit la iubitul meu și încerc să te găsesc, nu ești aici... nu seamănă cu tine... tu te pricepeai la toate, el e un cretin care doar încearcă... el nu e în stare de nimic... face chestii pe care i le cer în silă, fără să se dedice ca tine, din obigație fără pasiunea pe care o puneai tu... încearcă să se priceapă... stiai să schimbi un bec, să repari o mobilă, chestii pe care le fac bărbații în familie, la care nu prea se pricep femeile. El nu... nu are calitățile tale.E mai blând și mai moale ca tine, se enervează repede dar îl potolesc de tot...
Unde ai plecat? Nu îți e dor de mine? Ști ce ai lăsat în urmă? O fetița înduretrată de 13 ani, un fiu îndurerat de 12 și o mamă pierdută de 32.... a trebuit să îți țin locul... ști cât de greu a fost? cât de greu e să mimezi masculinitatea și caracterul tău dur? Ne-ai lasat fără protecție... Ai nimănui... A vrut să se sinucidă din cauza ta... și n-o condamn.... te-ai iubit mult, chiar dacă ai chinuit-o... ai cenzurat-o... i-ai acaparat personalitatea cu personalitatea ta mai puternică... ai luat ce era mai bun de la ea și ți-ai trasformat-o în sclava ta personală... o femeie tanară ce nu știa cu ce se mănâncă dragostea... a avut încredere în tine și tu ai profitat din plin... Tânără prostuță și îndrăgostită... victima perfectă... pentru un baiat ”rău”...
A trebuit să mă descurc cu ea când tu ai plecat, a trebuit să o conving că n-ai fost nimic decât durere... că poate ai fi omorât-o din cauza egoismului tău, într-un exces de furie, gelozie și o cantitate considerabilă de alcool... Am convins-o că are o șanță la o viața mai bună acum, datorită lipsei tale.... dar știu că vorbeam prostii... când zâmbeai răsărea soarele... când spuneai o glumă atingeai pe toată lumea... am moștenit sarcasmul tău... sociabil și ”petrecăreț”, prea petrecăreț... caracterul masculin... I-am amintit de toare scandalurile și bătăile îndurate din cauza ta. De toate. De zilele când veneai beat și nervos acasă și îți vărsai nervii pe noi. Mai ales pe ea. Și tot am convins-o greu, a plâns un an de zile în fiecare zi, era distrusă complet. Nu mi-am permis să sufăr atunci, nu mi-am permis să îi arăt cât de tare mă doare, că o deprimam și mai rău.
Mi-e dor de tine... așa de rău încât doare... toată lumea din jurul meu spune că îți semăn... ”ești irascibilă ca tactu`”... ”tactu` zicea la fel”... ”ai început să semeni cu tactu`”... ”bei până nu te mai oprești exact cum facea tati”... da.... trist.... ți-am moștenit multe ”calități” ... tot ce urau oamenii la tine... asta am eu... ești mândru de mine? eu nu aș fi în locul tău..... am ajuns o fiică depravată, alcooolică și curvă... da curvă. În ciuda faptului că am cunoscut doar un bărbat îmi doresc să cunosc și alții. Visez la altii.... Vreau unul ca tine... brunet, inteligent, priceput la toate, cu un răspuns pentru toate, arogant, masculin, ironic, vulcanic, agresiv, egocentric, protectiv, amuzant... O să-l găsesc?
Ai idee câte coșmaruri am avut? De câte ori te-am visat? Murind? Certându-mă? Alături de mama? Tu ești parte din familie, indiferent de ce relații are mama. Tu ești mereu acolo , o figură parentală care mă mustră de fiecare dată când fac ceva rău...
Te-am văzut murind... te-am văzut murind și asta mi-a acaparat visele, s-au transformat în coșmaruri, noapte de noapte. Am învățat cu greu să le controlez. Nici acum nu pot în totalitate. Te-am pus în diferite ipostaze... însă în realitate nu mai ești niciodată viu... Te-am visat murind și revenind în multe feluri. Te creez din amintiri... te iubesc.. tu ești cel mare, eu sunt cea mică, tu mi-ai dat viață și-n fața darului tău mă-nclin. Ce e al tău las cu tine (dorințele tale, pentru mine, sfaturi, așteptări) ce e al meu iau cu mine.
Plâng ca o prostă când îmi amintesc de tine. De furie, de tristețe, de dor. Îmi amintesc de sfârșitul clasei a patra. A fost una dintre cele mai îngrozitoare zile din viața mea. Aveam 11 ani, tocmai îi împlinisem în urmă cu câteva zile. Ai venit acasă de la servici, te-ai dus până jos în fața blocului. Ai stat ceva vreme cu ”băieții” la o bere... sau mai multe. Ai venit înapoi cu o furie inimaginabilă. Prietenul tău cel mai ”bun” ți-a zis că ne-a văzut pe mine și pe fitu` într-un mijloc de trasport departe de casă. Ți-a zis ca să te mustre pentru că ne lași de capul nostru.
Ne-ai întrebat pe amândoi ce am facut în ziua respectivă. Eu ti-am spus că am stat cu fetele în fața blocului, fratimiu a inventat o miniciună. Amândoi am mimțit dar tu l-ai crezut pe el. Și m-ai bătut pe mine, cu bestialitate. Ai folosit cureaua ta de armată preferată, din piele, groasă de aproape un deget și cataramă metalică.
Ți-a spus că ne-am dus amândoi în parcul circului, m-am întâlnit cu niște fete și cu un băiat, că el s-a simțit prost, nebăgat în seamă, în plus și a plecat acasă. Și de acolo povestea prietenului tău că s-a întâlnit nevasta lui cu băiatul tău de 10 ani într-un mijloc de transport departe de casă.
De ce l-am lăsat singur? Pentru că aproape îl uram că mă puneați mereu să am grijă de el. Era al vostru nu al meu, voi trebuia să vă ocupați de creșterea și educarea lui. Nu eu.
Nici n-ai vrut să auzi varianta mea. Și nu ți-aș fi spus adevărul. Adevărul era că mă îndrăgostisem.
Știai că se întâmplă ceva suspect cu mine, că mă ascundeam cu ceva mereu. Am cunoscut un băiat când m-am dus la teatru, cred că undeva prin luna aprilie. Era șaten închis cu ochii verzi, cu o față de puști cum aleg actorii adolescenți la t.v, drăguț, carismatic. Prima dată când l-am văzut la teatru am crezut că sunt albaștrii. Stătea chiar în fața mea pe scaun se bătea și se prostea cu un coleg din clasa lui. Zaharia. De colegul ăla era îndrăgostită prietena mea Isa. Îmi tot vorbea și povestea de el, de cât de frumos, interesant, și de cât de mult îl iubește. Pentru că stăteau în fața noastră mi-am concentrat atenția pe acțiunile lor. Dar pe mine nu mă înteresa Zaharia. Pe mine mă interesa celălalt. Băiatul misterios cu ochii albaștrii (așa îi vedeam eu în întunericul din sala aia de teatru), erau foarte deschiși la culoare, mari, avea genele dese închise la culoare încadrate de sprâncene arcuite, părea încruntat, iar pe lângă privirea care mi-a tăiat răsuflarea mai avea și niste buze mari apetisante și umede. Nici nu îmi amintesc piesa de la teatru, știu doar că nu m-am oprit din holbatul la băiatul din fața mea. Ne deranjau ei oricum cu gălăgia lor, ne-am bătut cu niște floricele.
Prietena mea s-a prins imediat, și nu s-a oprit cu întrebările până nu i-am spus că-l plac. Știi ce a făcut nebuna? A doua zi la școală a venit la mine în clasă grăbită să-i dau numărul meu de telefon. De mobil? nu, nu de mobil. Nu aveam mobile pe vremea aia, cine avea mobil era om de afaceri, important. I-am dat numărul de fix. Am întrebat-o ce vrea să facă cu el. A zis că l-a cerut băiatul de la teatru. Eram în culmea fericirii. N-a vrut să-mi dea mai multe detalii, a zis că vorbim la telefon noi doi mai departe. Și a sunat. Imediat după ce am ajuns acasă. Eram așa de nervoasă să nu ajungi tu înainte acasă să răspunzi tu la telefon. M-am întâlnit cu el. Ne-am plimbat.
-Răspunsul meu la întrebare e da, îmi zice în timp ce ne plimbam. Nu avea ochii albaștrii erau verzi, ca de pisică, intenși.
- Ce întrebare? aratam confuză.
- La întrebare.
- Care întrebare?
- La întebareaaa pe care mi-a pus-o Isabela.
- Stai ce? Ce ți-a spus Isa? Doamne îți jur că nu i-am zis io să vorbească cu tine. Când o văd o omor. Ce ți-a spus? cred că mă înroșisem de rușine, chiar nu bănuiam nimic din ce ar fi putut să-i fi spus fetița neastâmpărată care își bagă mereu nasul unde nu-i fierbe oala.
- Mi-a spus să îi răspund la o întrebare, și i-o i-am cerut numărul tău să îți răspund personal.
- Care întrebare?
- Întrebarea care ai pus-o tu... ai trimis-o pe ea să mă întrebe...
- Uau... ăăă... și care era întrebarea? N-am trimis-o să te întrebe nimic.
Devine enervant jocul ăsta cu întrebarea.. ZII ODATĂ ÎNTREBAREA!
- A venit la mine în clasă, m-a întrebat dacă îmi amintesc de tine de ieri de la teatru, și că... de aici nu am mai înteles ce spunea pentru că se fâstâcea și bâlbâia prea tare.
- Stai că nu înteleg nimic. Deci care era întrebarea?
- În fie, nu mai contează.
- Ba contează! ZIII!!! am cerut eu nerăbdătoare.
- Nu mai contează!
- O să-mi spună Isa oricum. Deci o omor când o văd, o distrug, o desființez. Tot nu vrei să-mi spui care era întrebarea? Trebuie să fi fost ceva important de ai vrut să ne vedem să îmi răspunzi personal.
- Eu... ăăă... în fine nu contează, am crezut altceva, ea mi-a spus altceva... și iooo...ăă...
- Dacă tot repeti întruna asta eu o să plec acasă.
- Stai nu pleca... se uita rugător la mine. Cred că mă place și el. O simt. Se uită în felul ăla la mine.
- Nu plec dacă îmi spui care era întrebarea, am început să prind curaj.
Arăta frustrat, ne-am oprit să stăm pe un gard. Își privea teneșii, roșața din obrajii lui se mărise, arăta și mai draguț. A venit hotărât deoarece credea că eu îl plac, și că am trimis-o pe prietena mea cea mai bună să ne facă lipeala. Dar eu nu știam nimic din toate astea, și acum că îmi dădusem seama mă făceam că nu înțeleg.
- Bine... ăăă.... atunci răspunde-mi tu mie la întrebare.
- Mă tot înebunești cu întrebarea asta! Care întrebare?!! Cum pot să răspund la o întrebare pe care n-o știu?!
- Răspunde întâi și după aia ți-o zic, se uita la mine cu un zâmbet ștrengar.
- Cum să răspund așa aiurea?
- Cred că ti-ai dat seama până acum.
- Nu, nu mi-am dat seama! Ști ce? Hai că plec. Mă enervezi deja.
-Stai! Stai! îmi taie calea. Se uita împrejur intimidat. Mie îmi place te tine... și... ăăă... am crezut că și tie...
- Așa... cred că mă înroșisem răău de tot pentru ca acum se uita la mine mai puțin intimidat.
- Deci îți place?
- De tine? .......ăăă.......... ești .... drăguț... când mi-am ridicat privirea să-l privesc în ochi mi-am ținut respirația. Iar iși luase zâmbetul ăla... avea pupilele dilatate la maxim...
- Și îmi răspunzi la întrebare?
- Iar începi? Ce întrebare?
- Aia pe care mi-a pus-o Isa.
-Dacă mi-o spui și mie poate răspund la ea.
- Deci...ăăă... Isa m-a întrebat dacă...ăăă.... spunea de parcă se anunța marele câștigător... Dacă vreau să fi prietena mea, aruncă repede îmbujorat.
- Oo... înteleg..
- Deci...
- Deci...
- Răspunzi?
- Tu ce i-ai răspuns ei? mă prefăceam că nu înteleg...
- Ți-am răspuns ție mai devreme! știu, știu, dar voiam s-o mai aud odată.
- Vrei?
- Da, vreau, am răspuns încurcată.
Doi copii inocenți și prostănaci. Am continuat să ne vedem, să ne petrecem timpul îmreună. Ne căutam reciproc. Niciodată nu stateam singuri. Mereu trebuia să se țină fratimiu după mine. Nu se suportau și se ciondăneau mereu. Așa e fratimiu, cred ,cu toți prietenii/ iubiții mei. Vecinii de la bloc credeau că e un verișor de-al meu, așa a împrăștiat Isa zvonul. I-am povestit toate detaliile, și-mi venea s-o pup pentru imprudența ei. El se lăuda că e mai mare ca mine că are 12 ani...
A durat săptămâni până m-a sărutat prima dată. Era seară, și-a luat la revedere de la mine și m-a pupat brusc pe buze. Avea buzele moi... umede... delicios. După faza asta așteptam cu nerăbdare serile să ne luam la revedere. Ma întrebam cum se sărută franțuzește... Tânjam dupa un moment de intimitate.
Odată am fost la el acasă. Cu fratimiu. Era cu un văr de-al lui. M-a sunat și m-a chemat la el sub pretextul să jucăm cărți. A insistat să nu-l aduc și pe frățiorul meu iubit, dar nu mă lăsați afară fără el. Și el era încăpățânat și enervant se ținea dupa mine peste tot, mă amenința că mă pârăște că am prieten dacă încerc să scap de el. Am ajuns la el. Ne-am jucat cărți. Ne-am distrat. M-a ținut în brațe. Cred că mi-au ars obrajii pe tot parcursul șederii mele acolo, la un moment dar vărul lui l-a luat pe fratimiu sub nu-mai-știu-ce-pretext să ne lase puțină intimitate. M-a sărutat mai mult de câteva secunde. A fost mai intens și ciudat. Era o experiență nouă pentru mine. Momentul a fost stricat de fratimiu care a venit supărat să mergem acasă. Că dacă nu merg mă pârăște. Băiatul cu ochii verzi avea o privire de ”îl bat io dacă vrei” . M-a enervat atat de tare că i-am tras câteva palme pe drum spre casă de nervi. Chiar nu întelegeam care e problema lui. Îi plăcea să mă sâcâie.
Când mă suna, ai răspuns tu de câteva ori. Zicea că e un coleg de clasă. Trebuia să mă prefac că-i dădeam temele la telefon. Nu, nu era coleg de clasă. Normal că nu ați mai auzit de numele lui până acum. Noroc că ești ignorant și nu mi-ai cunoscut colegii. Mama părea să știe. A intrat în bloc, venise de la servici, el era tolănit pe scări cu capul la mine în brațe. Cu noi mai era Isa. S-a dat greu la o parte, nu s-a prins că e mama. La tras Isa, iar eu m-am ridicat repede s-o ”întâmpin”. Când m-a întrebat cine e i-am zis că e coleg cu Isa de clasă.
Învățătorul lui se iubea cu învățătoarea mea (am înțeles că s-au și căsătorit mai târziu), stăteau în pauze mult la cafele și la țigări, și el venea să stea cu mine în pauze.
Din clasa întâi până în a patra l-am iubit pe Andrei, băiatul cu ochi albaștrii și părul creț de la noi din clasă. Toate fetele erau înebunite după el. Și toți băieții erau înebuniți după mine. În clasa a doua, după ce mi-am revenit după operația de apendicită învățătoarea v-a chemat la școală pe motiv că am luat un 8 la franceză și pot mai mult, ea poate să mă ajute. Puteam și fără ajutorul ei să învăț bine, a aruncat momeala și voi ați mușcat-o .
Am început să fac meditații cu ea la Andrei acasă. Îmi convenea de minune, nu mă plângeam și m-am dus mereu și în anii următori. Bunica lui ne facea gogoși și alte gustări, învățătoarea stătea la cafele și la povești cu familia lui mereu în bucătărie, iar eu îmi petreceam timpul cu Andrei. Ne jucam, vorbeam.
Știa că îl plac, i-am spus asta prin clasa întâi sau a doua, a roșit instant și nu mi-a răspuns nimic atunci. Ba chiar am avut impresia că mă evită. La meditatii era timpul nostru, privat, momentele noastre de intimitate. Un coleg, prieten bun cu el mi s-a confesat că și el și Andrei sunt îndrăgostiți de mine. Mă interesa doar partea cu Andrei.
În clasa a patra îl sunam toată ziua pe Andrei, eram apropiați, și ne petreceam mult timp împreună. Îl chemam la noi acasă ”să ii arat calculatorul meu”, eram singura din clasă care avea calculator. Nu ne jucam pe calculator, venea la mine și stăteam de vorbă. Fratimiu se juca, îl țineam ocupat. Voiam un moment să-l prind și să-l sărut. Minte de copil bolnav, obsedat... mda... N-am fost o fetiță prea cuminte.
Odată în timp ce îl gâdilam m-am facut că alunec peste el și l-am pupat pe buze, așa, din greșală. A fost surprins, dar n-a reacționat. Era timid, se înroșise din cap până în picioare. Mă enerva că la școală făcea pe indiferentul câteodată. Deși îmi recunoscuse că mă place nu acționa în niciun fel, parcă aștepta totul din partea mea. Auzisem la un moment dat că prietenul lui e gelos, și d-aia nu prea mă bagă în semă câteodată. Ce nobil... atât de nobil încât mi-a dispărut interesul pentru el și mi-a aparut pentru altcineva.
Mi-a dispărut interesul și mai mult când am auzit că se transferă din a cincea în clasa de franceză. Nu o să mai am la cine să mă holbez în ore... Mi-a sugerat să mă transfer și eu dar nu eram așa moartă după franceză. Mi-a dat de înțeles că el nu vrea asta, dar îl obilgă părinții. Eu nici nu v-am spus vouă de clasa de franceză să nu vă faceți vreo idee.
Noul meu prieten venea în clasă și se urca pe banca mea. Stăteam de vorbă și îmi oferea multă atenție la școală. Auzise de povestea mea cu Andrei și cred că încerca să își marcheze teritoriul. Fetele de la mine din clasă se băgau cu el în seamă. Asta mă enerva... au fost de acord că e mai drăguț ca Andrei. Asta îmi plăcea...
Ne-au combinat învățătorii odată clasele. Învățătoarea mea avea treabă și ne-am dus la ei în clasă. Am stat cu el în bancă și mă tinea de mână. Sunt sigură că Andrei a observat asta. Dacă nu era sigur până atunci că e ceva între noi și poate suntem doar prieteni, gestul ăsta l-a convins. Nu mai vorbea deloc cu mine, mă evita.
Am făcut banchet de sfârșit de a patra, la noi în clasă, cu ambele clase. Eram în culmea fericirii când am aflat. Andrei era profund indignat. Era un moment frumos și trist în același timp, că nu mai rămâneam toți împreună, unii se transferau în alte clase, unii în alte școli... Învățătoarea noastră a început să plângă, la fel și niște colege..
- Nu vrei să dansezi cu mine? îmi spune în timp ce mă fixează cu privirea. Avea pupilele dilatate, ochii ăia de pisoiaș ce nu poate fi refuzat.
- Sunt cam mulți părinți aici, poate se prinde cineva că suntem împreună, am mințit eu în timp ce îl căutam cu privirea pe Andrei.
Cred că m-a simțit, în momentul următor eram luată cu forța spre zona unde se dansa, și-a pus mâinile pe talia mea și m-a forțat să-mi pun brațele în jurul lui. Avea privirea aia pe care o are un puști îngânfat care se dă în spectacol. L-am găsit pe Andrei cu privirea, avea lacrimi în ochi și a ieșit din clasă.
-Ești transpirat... zic trăgându-mă puțin. Cred că a părut un gest de dezgust.
- Și ? E vară, lumea traspiră vara. E cald aici!
- Mă duc până la toaletă. Uite dansează cu Alberta, și o trag pe colega mea de mână lângă el. Era mai mult decât încântată.
L-am căutat pe Andrei în speranța să lămurim niște lucruri între noi. Dar nu l-am mai găsit. Plecase acasă. Acum îmi simțeam inima sfâșiată. Credeam că nu o să-l mai văd vreodată, și cu siguranță n-ar mai fi vorbit niciodată cu mine.
Alberta a dansat mai mult decât trebuie cu prietenul meu. Cred că el se răzbuna pe mine pentru scena de mai devreme. Eu făceam pe indiferenta.
- Deci nu știu cum să îți spun să nu te superi pe mine, își mușca buza de jos cu emoție.
- Ce e? i-am cerut eu.
- Promiți că nu te superi? mă întreabă ea.
- Promit! Ce e? nu aveam chef de copilăriile ei. Era prietena mea cea mai bună de la școală.
- M-am îndrăgostit de prietenul tău! știam fraiero, după cum te uitai și pisiceai pe lângă el când venea la noi în clasă.
- Dacă îți place de el ți-l fac ție cadou! zic pregătindu-mă să ies din toaleta fetelor.
- Serios?
- Serios! Pare că și el te place, ia-l tu! zic enervată și ies pe ușă.
Cred că i-a zis și lui dialogul nostru din baie că el mă fixa cu o privire furioasă.
- Noi mergem în parc D.. Vii? zice Alberta agățată de prietenul meu, sau să-i spun fostul?
- Nu vin, am răspuns sec.
- Hai te roooog! insistă ea acum agățată de mine.
- Merg și eu și Zaharia, îmi zice Isa. Hai și tu.
- N-am chef Isa, chiar nu vreau să merg, tot ce îmi doream acum era să merg acasă și să plâng...
- Ce-ai pățit? mă întreabă ea făcându-mi semn.
- Îți povestesc mai târziu când ieșim afară.
M-am supărat pentru că insista Alberta să merg în parc nu el. El n-a zis nimic. Doar a stat acolo. Mai târziu când am ieșit cu Isa i-am povestit de faza cu Andrei, și mi-a zis că în parc ”prietenul” meu i-a spus să-mi transmită să nu-l mai caut niciodată. Deci era fostul...
Am fost și mai sfâșiată. Toată noaptea doar am plâns...
Am pierdut de două ori în aceeași zi. Eram deprimată. Și ca și cum asta nu ar fi fost de ajuns ai venit și tu cu durerea fizică. Nu era de ajuns să mă doară pe dinăuntru, trebuia să mă doară și pe dinafară. M-ai bătut până noaptea la ora 12 când a venit mama de la servici. S-a băgat să te potolească și ai lovit-o și pe ea. Peste față. Mă întreb ce fel de tată poate să reacționeze așa violent cu un copil al lui? Îmi repetai încontinuu că tu m-ai făcut tu mă omori, m-ai făcut curvă, m-ai făcut în toate felurile. Și nici nu ai ascultat varianta mea.
Era ziua mea, și i-am cerut lu` fitu, măcar de ziua mea să mă lase singură, să nu mă mai urmărească. A acceptat mai mult de frică. Plănuiam să mă vad cu el dar nu l-au lăsat părintii lui afară. Mi-am petrecut ziua cu Isa.
Copilul tău cretin s-a dus singur în parcul circului. Și ce? S-a întâlnit cu nevasta lu` bețivul ăla de prieten al tău și ăla la o bere a dramatizat puțin lucrurile. Ți-a zis că m-a văzut cu vreun băiat sau ceva? Era gelos că nu umblu cu fisu`? Nu înțeleg de ce se bagă oamenii aiurea, cică să facă bine. Și fitu ca să-l crezi ți-a dat cateva detalii și nume, că m-am întâlnit cu Isa și Alexandra - care tu crezi că e curvă pentru că a luat-o frasu de la o petrecere de unde încerca să-și piarda virginitatea cu unul, la 15 ani. Și lumea a împrăștiat povestea cu rapiditate, că e picantă.
Ai avut dreptate în privința ei oricum. N-aș spune că e curvă doar imprudentă. Dar nu atunci, mai târziu după ce ai murit. S-a angajat profesoară de engleză la fosta mea școală. Alexandra a apărut pe net filmată de unul pe ascuns cu web, în filmuleț încearcă să pară bărbat bine, dar bărbat bine era dacă apărea o Alexandra satisfăcută. S-a mutat din cartier și și-a dat demisia de la școală (sau poate a fost dată afară)...
Dar atunci n-am fost cu Alexandra în parc așa cum a susținut băiatul tău. Știam că n-am voie să stau cu ea. Ai aflat tu că fumează, ai crezut că poate mă învață la prostii. Ghici ce? Și eu tot pe la 15 ani m-am apucat de fumat? Știi cu cine? Asta e partea cea mai frumoasă... Cu prietenul mamei de 22 de ani! Da! da! Ai auzit bine. Oare cât m-ai fi bătut pentru asta? Sau pentru când chiuleam de la școală și mă duceam cu colegii mei de liceu în baruri? La 11-12 ziua eram acolo. Fumam narghilea, beam bere, eram doar eu și colega mea de bancă depravată, care și-a pierdut virginitatea pe la 12-13 ani, și cu care mă mai sărutam ocazional. În rest numai băieți. două fete și 8-10 băieți. N-am pierdut festivalurile berii din Piața Constituției. A aflat și mama că fumez, m-a pârât fitu! Căuta bani în buzunarele mele și mi-a găsit țigările. I le-a dus imediat. După ce am mințit-o și nu ma crezut că nu-s ale mele mi-a zis că nu-mi mai dă bani de buzunar. He he! Ce bine că am admiratori și în liceu! Prin baruri oricum nu plăteam eu.
Tu ai fost un băiat rău și stiai cum gândesc băieții răi. Femeile își doresc băieți răi. Dar mai cizelați și fără vicii, concluzionez eu.
Mi-am dorit să mori, o recunosc, că erai un nenorocit alcoolist care ne făcea rău! Mi-am imaginat cum ar fi viața fără tine. Fără ca tu să ne rănești, să trântești, spargi, distrugi... Dar mi-a părut așa de rău după ce ai murit. Nu a fost deloc așa de bine precum mi-am imaginat. Am uitat multe detalii importante. Prețuiești un om după ce îl pierzi. Am grijă ce îmi doresc că mi se poate întâmpla...
Încă te văd în visele mele cum respiri greu și rar cu trupul desfigurat... încă trăiesc în trecut, prin vise... Sângele tău închegat pare așa de real... Abdomenul și capul tău însângerate ... Imaginea ta cu tine zdrobit ți plin de sânge.. Noi familia ta stând în jurul tău și plângând în agonie, neputincioși... doar un vis.... un vis din care să ne trezim și să fim fericiți cu toții....
Acum când am crescut am învățat să-ți înțeleg frustrarea, m-am pus în locul tău și am înteles. O experimentez diferit totuși, din propriul meu punct de vedere subiectiv și egocentric. Am devenit tu... Sunt agresivă în relația mea, nu las garda jos nicio secundă, nu o să permit niciodată să se comporte cu mine un bărbat cum te comportai tu cu mama. Să ma lovească. A încercat să mă lovească odată când l-am enervat foarte tare. A fost surprins să vadă cu câtă agresivitate pot să ripostez. Îi e frică de reacțiile mele. Un bărbat adevărat n-ar trebui să lovească niciodată o femeie, știe că e mai puternic decât ea, să-ți folosească forța fizică pentru a o proteja nu pentru a o răni. Concluzie: n-ai fost niciodată un bărbat adevărat.
N-am mai plâns pentru niciun băiat de atunci. Am plâns așa de tare în noaptea aia că mi-au secat lacrimile. Am adormit cu greu din cauza vânătăilor care mă dureau. Aveam pe tot corpul. A doua zi aveam premierea. N-am putut să mă duc. Aveam vânătăi și pe față.
Te uitai la mine, erai treaz, lucid, îți părea rău pentru ce ai făcut, o vedeam în privirea ta, o privire mult diferită de aia de animal turbat pe care o aveai seara. A venit o colegă să îmi aducă premiul, premiul întâi și coronița...
Cel mai rău mi-a părut că n-am apucat să-l mai văd, să vorbesc cu el să îndrept ce făcusem în urmă cu două zile. Asta era ultima mea șanță. Și tu mi-ai luat-o. Toată vacanța de vară m-am gândit numai la el. Și oficial de atunci ai distrus orice relație între mine și băiatul tău. L-am bătut cu fiecare ocazie de atunci. Mi-am vărsat toată frustrarea pe el. L-am considerat pe el vinovat în locul tău. El era vinovat pentru tot, tu ai fost doar o consecință. Am învățat să-l iubesc din nou târziu, după ani, după ce am pierdut-o și pe mama, după ce am rămas doar noi doi.
După vacanța de vară am avut o surpriză. Băiatul cu ochii verzi s-a transferat la noi în clasă. Andrei nu mai era. Învățam în clădiri diferite. Nu înțelegeam pentru cine s-a transferat, pentru mine sau pentru Alberta. Pasiunea mea pentru el s-a întețit. Faptul că nu-l văzuse de 3 luni m-a facut să-mi fie dor de el, să îmi imaginez cum ar fi fost dacă aș fi reacționat altfel. Treceam des prin fața blocului unde locuia sperând că-l voi revedea. L-am revăzut doar cu câteva zile înainte să înceapă școala. Dar el nu cred că m-a observat.
La școală am aflat de la Alberta că nu s-au văzut pe perioada vacanței deloc, dar ea era încântată să-și înceapă o relație cu el. Ea îmi povestea cât de mult îi place iar eu îi povesteam cât de mult îl urăsc. Mințeam, evident. Il vorbeam de rău, punundu-l mereu într-o lumină prostă.
I-am zis că am stat cu el doar să-l fac gelos pe Andrei, și acum că Andrei nu mai e în peisaj nu mă mai interesează. Dar mă interesa, mai mult ca niciodată. Când a început s-o curteze pe Alberta fierbeam de gelozie. Alberta mă întreba pe mine dacă îmi dau acordul. I l-am dat și am mințit și mai rău în legătură cu sentimentele mele pentru el. Dar îmi tresărea inima de fiecare dată când îl vedeam, când îi vedeam împreună. La fiecare bilețel care venea de la el.
„ Vrei să mergem în parc după ore?” scrisul lui citeț și ordonat statea pe bucata de hârtie. Îl recunoșteam oriunde.
„Nu” i-am aruncat bilețelul înapoi cu răspunsul meu. S-a uitat urât la mine după ce l-a despăturit, îl priveam cu coada ochiului. Imi atrage atenția și-mi aruncă un zâmbet ștrengar:
- Nu era pentru tine! Era pentru Alberta! îmi șoptește.
Mda... Logic... era colega mea de bancă. M-am înroșit instant. Dar de ce nu mi-a atras atenția înainte sa apuc să-i răspund? Se punea întodeauna în bancă aproape de noi. Parcă să-mi facă în ciudă
Se purta parcă mai afectiv cu ea. Mai implicat. O săruta franțuzește... cu limba... și ea îmi povestea întodeauna cât de minunat e. Îmi dădea toate detaliile.
M-am forțat să cred cu adevărat și eu ce mint. Să nu simt nimic pentru el. Să-l urăsc. Dă-l ignor. Mă purtam urât cu el și el se purta urât cu mine. Aveam o melodie preferată chiar, care exprima suferința mea de adolescentă rănită din dragoste, Bambi - doi ochi căprui sau așa ceva, numai că al meu îi avea verzi.
Câteodată se purta indiferent și fără chef în micul nostru război. Mă agațam de orice indiciu care să-mi arate că încă mă mai place. Și am găsit unul, o stresa pe Alberta mereu să mă întrebe dacă îl mai plac, o întreba frecvent chestia asta. Atât de frecvent că a început să creadă și ea că mai are ceva pentru mine. Și într-o zi, la scurt timp după o ceartă de a lor a venit un bilețel, a aterizat pe banca mea:
„Vrei să ne împăcăm?”
Acum ăsta era pentru mine? A văzut că l-am despachetat iar eu. Era în bancă în spatele meu cu un coleg care avea o pasiune pentru mine. Dar păcat că nu mi-au plăcut niciodată blonzii cu ochii albaștrii. Îmi plăcea șatenul cu ochii verzi, un verde care trecea de la o culoare deschisă, un verde auriu, galben, până la un verde întunecat, în funcție de stările lui de spirit. M-am uitat în spate să-i văd vreo reacție. Se uita la mine cu un verde întunecat de data asta. Are chef de glume...
„Dacă e pentru mine, atunci nu, nu vreau, dacă e pentru Alberta mai scrie-i altul”
A mai scris altul și pentru Alberta, de al dracu ce era, cred. Alberta m-a întrebat pe mine și eu i-am sugerat să îi scrie la fel, și i-a zis și ea nu.
În pauză colegul lui de bancă blond a venit să-mi spună că a fost o demonstrație că încă îl mai plac și că de fapt n-a intenționat să se împace cu adevărat cu mine. Că el e sigur că încă îl mai plac.
- Și ți se pare ție că ăla a fost un răspuns care îi demonstrează teoria?
- Nup! Asta îi spunem și eu lui! D-aia am început să râd când ți-am văzut răspunsul.
Săptămânile următoare l-am ignorat complet, chiar mă făceam că nu-l văd, și mă stresa și mai tare, îmi arunca tot felul de răutăți și glume proaste, chestii în bătaie de joc. Îmi cânta melodia aia de la Valahia - banana adaptată cu numele meu, mereu. Odată eram în parc cu diriginta, ne scosese la plimbare, era de desen, foarte simpatică. Se ținea după mine și-mi cânta și l-am împins în niște boscheți tepoși. L-a ajutat și diriga să iasă de acolo. Se prinsese în țepii ăia, a ieșit de acolo sfâșiat. Îmi părea rău să-l văd așa, mai bine doar îl plesneam, să-l împing în gardul viu dintr-o plantă cu țepi cu bună știință chiar e diabolic. M-a lăsat în pace o perioadă după faza asta.
După o vreme a început să se poarte frumos. Nu îmi mai cânta nimic, nu mă mai tachina, ba chiar părea că vrea să îmi intre în grații. S-a așezat lângă mine în ora de biologie ( mda... deja clișeeic ). Biologie opțional, pe care am ales-o doar pentru că și el a ales-o. Mă bucuram că Alberta n-a ales-o. Profa ne dăduse de măzgălit niște plante, era ora în care după ce desenai ceva puteai să faci ce vrei tu. El s-a oferit să-mi facă desenul meu. Eram de-a dreptul surprinsă. Desenul e pasiunea mea... dar l-am lăsat.
- Te-ai lovit la cap cumva?
- De ce? zice cu un zâmbet trist.
- Te porți frumos, nu mă mai tachinezi. Ești bine? Te-ai îmbolnăvit sau ceva?
- M-am purtat frumos și când ne-am cunoscut.
- Adevărat, după care te-ai transferat la mine în clasă să mă terorizezi.
- Tu ai început prima.
- Mdaa... Și ce vrei? Sigur te porți frumos cu vreun motiv... Vrei să pun o vorbă bună pentru tine la Alberta? Sau care e faza? cu el întodeauna trebuia să fiu previzibilă.
- Nu vreau să pui o vorbă bună la Alberta, D., era încruntat. Aveam o plăcere deosebită când îmi pronunța numele,
- Dar? Nu ea este motivul pentru care te-ai transferat la noi în clasă? întreb ironic.
- Nu!....... Motivul pentru care m-am transferat la voi în clasă..... ești tu..... Am vrut să te fac geloasă cu Alberta, se uita în foaia albă și desena floarea... chiar se pricepea.
- Și crezi că m-ai făcut? M-am simțit puțin rănită că ea a putut să facă asta fiind prietenă bună cu mine.
- După ce i-ai spus că mă dai cadou? Sau după ce i-ai spus că ai stat cu mine doar să-l faci gelos pe cretinul ăla.
Pauză... deci se simțise rănit... orgolii, eu te fac gelos pe tine, tu mă faci geloasă pe mine, jocuri de copii adolescenți....
- Și ? Vrei să ne împăcăm? tot nu-și lua ochii din foaie. Facem pace?
- Ce ai chef de glume și de data asta? am pufnit nervoasă. De ce era o întrebare cu dublu sens? Mereu îi plăcea să facă afirmații din care să se înțeleagă altceva.
- Nu e pe bune. De data asta vorbesc serios. Eu chiar vreau să fim din nou împreună, și-a luat ochii din foaie. Acum mă privea cu un verde auriu, avea pupilele foarte dilatate.
Dar nu-mi mai provoca roșață. Stateam în gardă aștepând un ”Ha ha, glumeaaaam”...
- Putem să încercăm...
De atunci următoarele săptămâni după ore mergeam în parc. Dar nu eram singuri, aveam un nou spectator, blondul, mă urmărea peste tot. Aveam un loc special chiar, o piatră imensă într-un ungher mai ferit. Ne țineam de mână peste tot. Mă ținea în brațe pe piatra aia mereu. Mă săruta pe gât și sufla peste, un truc pe care îl învățase iubitul surorii lui mai mari. Îmi făcea pielea de găină și îi plăcea asta.
Mie nu-mi plăcea că avem companie, mă simțeam incomod să văd cățelușul ăla cu ochii albaștrii că se uită la mine cum mă sărut și mă alint cu prietenul meu. Într-o zi nu l-a mai luat cu noi. Am fost surprinsă să văd cât curaj are când suntem doar noi doi. Cred că blondul era ca o măsură de protecție pentru mine. Aproape că mă ținea cu forța pe piatra aia, era deasupra mea și mă săruta mai pasional ca niciodată. Mă ținea de încheieturi deasupra capului. Știam ce voia să facă, voia să mă sărute și pe mine franțuzește... dar era prea devreme pentru mine, mi-am pus toată ura și indiferența pentru a trece peste faptul că eram îndrăgostită de el că aproape mi-a reușit. Aveam neoie de timp să mă obișnuiesc cu el. Sau poate că nu mai era scânteia aia ca la început...
- Aaaauuuu, mă doare, dă-mi drumul... am gemut încercând să-l dau jos de pe mine.
- Nu vreau! avea o privire perversă și plină de dorință, cu un zâmbet pe măsură. Vreau să te sărut, zicând asta s-a aplecat și mi-a sarutat din nou buzele, sau mai bine zis le lingea. Mă tinea strâns, presându-mi corpul cu al lui pe piatră.
M-am enervat și l-am mușcat de buza de jos, dar se pare că i-a plăcut mai tare că încerca să facă și el la fel. Prea multă pasiune pentru mine...
- Plec acasă! i-am zis în timp ce am reușit să-l dau jos după mine. Mi-am șters gura de saliva lui și am înaintat în ritm rapid spre ieșire.
- D.! D.! Hai nu te supăra, ce ai? s-a pus în fața mea oprindu-mă din drum, imi strângea brațele puternic... prea dezvoltat băiatul ăsta pentru vârsta lui...
- Ce am eu? Ce ai tu?
- Credeam că îți place... oftează.
- Ia-o mai ușor!
- Bine o iau mai ușor, iartă-mă. Hai să ne mai plimbăm.
M-a plimbat până fix după niște boscheți mai deși și mai înalți. S-a oprit în fața mea și m-a prins în brațe.Mă ținea strâns cu o mână în jurul meu iar cu cealaltă îmi inconjurase gâtul tinându-mi capul fix ridicându-mi bărbia. A început să mă sărute apăsat și repede și să îmi lingă buzele.
- Termină! am reușit să spun în timp ce încercam să scap din strânsoarea lui, dar asta nu l-a ajutat decât să-și bage limba în gura mea. L-am mușcat și mi-a dat drumul. Am fugit spre casă. Nu m-am uitat înapoi.
Zilele următoare n-a venit la școală. Când s-a întors m-a ignorat o perioadă. Arăta rănit, frustrat. Se uita la mine cu furie, a împrăștiat zvonul cum că el s-ar fi despărțit de mine că n-a vrut decât să se joace cu mine.
Nu-mi mai păsa. Ripostam la orice zicea sau făcea. A început iar cu tachinările mai rău decât prima dată. L-am pleznit o dată de a început să plângă. Nu rămăsesem fără admiratori în clasă și aveam pe unul chiar dispus să facă orice pentru mine, Ais. Îmi lua apărarea de multe ori în fața lui. Ais era un fel de bodyguard, și își juca rolul ăsta cu plăcere și dedicare. Ajunsese să-l bată frecvent. I-a scăzut chiar și nota la purtare din cauza mea. Anul următor băiatul cu ochi verzi s-a transferat de la noi din clasă. Cred că se săturase de la atâția pumni încasați de la Ais.
De fiecare dată când mă întâlnea mă evita. În clasa a opta am cazut iar la biologie opțional împreună. Se combinase cu una de la el din clasă și iși manifesta dragostea pentru ea într-un mod grețos de evident. Dar îmi trecuse de tot de el, rămăsese doar un gust amar.
M-am mai întâlnit cu el în tramvai, mulți ani mai târziu. Eram prin clasa a 11a. Veneam de la liceu. Purtam sandale cu toc și păream mai înaltă decât el. N-a mai crescut deloc? Era cel mai dezvoltat în generală. Nu avea construcție masculină dezvoltată, fiind la fel de slab, nu se schimbase aproape deloc, doar cele câteva fire de barbă arătau că a mai înaintat în vârstă. Dar nu mai era nicio sclipire din puștiul ăla după care eram moartă de altădată.
Se uita la mine, mă observase. Pentru că a văzut că l-am observat și eu mi s-a părut de bun simț să-l salut. Așa că m-am apropiat. Mi-a facut complimente cum că m-am schimbat mult, sunt mult mai drăguță decât mă știa, mi-a cerut repede numerele de telefoane și adresa de messenger, știa că trebuie să cobor.
Nici nu am ajuns bine acasă că m-a băgat în listă. Îmi cerea poze cu mine, și poate să ne întâlnim și să stăm de vorbă. El mi-a dat în schimb poze cu mașina sa. Un BMW, tipic. Să se laude, numai atât știe. Tot insista că trece cu mașina prin cartier pe la mine și poate cobor să ne vedem. I-am tăiat-o repede spunându-i că vorbim altă dată că mă pregătesc să ies cu prietenul meu. Și chiar am ieșit. La scurt timp după ce i-am povestit lui B. (pe mai pe scurt decât aici) istoria mea cu băiatul cu ochi verzi primesc un mesaj de la el:
Sunt la tine în fața blocului. Cobori? Stai măcar 5 minute. Te rog.
Nu i-am răspuns. B. mi-a cerut telefonul să-mi citească mesajul. Nu mă credea că nu mai e nimic între noi. Și telefonul meu a sunat după câteva minute, B. a răspuns. A închis. Câteva minute mai târziu mi-a trimis mesaj din nou:
Credeam că te-ai schimbat, dar ai ramas la fel. Nu trebuia sa mi-l dai pe prietenul tau la telefon să te cred.
Ți-am zis că e tâmpit și gelos și că nu-mi mai place deloc de el? Dacă trăiai nu mai eram împreună cu B. acum, erau slabe șanțe să ne mai întâlnim vreodată. Am suferit din dragoste și din absența ei destul. Vreau să îți iei karma înapoi. Nu vreau sa te mai simt slab și plin de vicii, că ți le duc mai departe. Ia-le înapoi. Mi-a zis un tip inteligent că dacă copii se cred mai deștepți decât părinții le preiau o parte din karmă, pentru că îi consideră prea slabi să și-o ducă singuri. Io nu vreau de la voi nimic. Sunteți mai puternici decât mine, vreau doar sprijinul vostru în tot ceea ce fac. Voi sunteți cei mari, eu sunt cea mică, voi mi-ați dat viață și-n fața darului vostru mă înclin. Ce e al vostru las cu voi , ce e al meu iau cu mine.
duminică, 20 februarie 2011
luni, 7 februarie 2011
Capitolul 9 - La mare. Care soare?
- Pleci undeva? mă intreabă văzându-mă că îmi fac bagajul.
- Da, răspund fără să-l privesc, fără să mă opresc din împachetat.
- Pot să știu unde? își ia rolul de părinte îngrijorat?
- Poți.
N-am chef de dat explicații... Știu că ai vrea să vi și tu, știu că planificasem să mergem împreună.
- Unde pleci? întreabă după câteva momente de tăcere, observând că nu răspund.
- La mare.
- Cu B.?
- Da. Și cu Ducky și Gabi.
- Unde?
- Unde mergem de 5 ani de zile. În Costinești. Cea mai jegoasă stațiune!
- Când pleci?
- Peste câteva ore, zic uitându-mă la ceas, pe la 3 dimineața.
- Și mie când aveai de gând să-mi spui? După ce te întorci?
- Nu ți-am zis? mă prefac eu neliniștită.
- Ce să-mi zici? Nu mi-ai zis nimic! Dacă nu te vedeam că-ți faci bagajul nici nu-mi ziceai, s-a supăraaaat!
- Eee, ba da ți-am zis, erai cu nasul în monitorul ăla. La cât ești tu de atent la ce-ți spun... am inventat repede o minciună.
- În fine. Cum spui tu. Dar dacă îmi ziceai sigur voiam și io să merg! Așa că nu-mi amintesc să-mi fi zis.
- Ți-am zis și mi-ai zis ceva de genul că o să fi la muncă, și nu poți să-ți iei liber, am mai adăugat câteva argumente.
- Păi chiar nu pot să-mi iau liber. Data viitoare zi-mi de mai multe ori, mai ales dacă vezi că nu sunt atent la tine, cred că l-am convins.
La dracu` ce bună sunt la asta! Am nimerit-o la fix!
Se pregătea să se ducă la muncă. Aiurea să lucrezi de noapte...
Mă uitam la bagajul meu. Prea mare. Ce naiba îmi iau atâtea haine pentru două zile? Am nevoie doar de 2-3 ținute. Mi-am scos aproape jumătate din hainele împachetate. Când sunt agitată reacționez mecanic, corpul se mișcă fără să realizez prea tare ce fac. Mai bine așa, că doar nu stau o lună. După ce mi-am pus tot ce-mi trebuia m-am pus în pat, să mai apuc cîteva ore de somn. Venită de la mucă, fără să dorm prea mult în ultima săptămână, nu cred că voi rezista prea bine weekendul. Nu puteam să adorm. Dar nu de entuziasm. De oboseală și de căldură. Mi-am închis geamurile și am dat drumul la aerul condiționat. Mă strânge oboseala, îmi simt picioarele grele, parcă am mers kilometrii pe jos, mă ard tălpile, deși sunt reci. Am adormit într-un final. Iepurește, trezindu-mă la cel mai mic zgomot,
- Hai mă trezește-te! Într-o jumătate de oră suntem la tine.
M-a sunat B. să-mi dea deșteptarea. Buimacă am început să mă pregătesc. Aveam ochii împăienjeniți, urechile înfundate, nu trebuia să adorm cu aerul deschis. Timp de 3-4 ore cât am dormit mi-a bătut direct în cap. Dracu să o ia de tehnologie, nu e prima dată când răcesc vara de la aerul condiționat. Anul trecut am rămas fără voce. ”D.!!! vorbește cu mine, tipă la mine!! Răspunde-mi!” - mă necăja un coleg în timp ce mă zgâlțâia. Dacă nu pot să vorbesc nu înseamnă că nu pot să te plesnesc...
La 4 dimineața eram pe autostradă în drum spre mare. Oprisem la benzinărie să ne facem provizii de țigări, bere și cafea.
- Nașpa Ursusul ăsta la doză! Are gust pregnant de metal!
- Fată da` pretențioasă mai ești! comentează Gabi.
- N-are gust aiurea?
- Mie asta îmi place cel mai tare. Ursusu pentru mie are același gust, că e la doză că e la sticlă, zice Ducky.
- N-avea altceva. Că îți luam Heineken sau Carlsberg, dacă găseam, răspunde B.
- Păi mai oprește în altă parte să luăm altceva, găsesc io rezolvarea.
- Da mă, te-ai gândit tu mult! Lasă că o să luam altceva când ajungem în stațiune! mi-a tăiat-o B.. Oricum ajungem repede, că e liber și se circulă bine.
- Oricum până la următoarea benzinărie mai avem ceva, adaugă Ducky.
Cred că a vorbit foarte serios când a zis că o să ajungem repede. Merge cu prea multă viteză și face depășiri periculoase. De când am ieșit pe autostradă stau stresată în scaunul meu de lângă B..
- Ia vezi cum mergi, că nu ești singur, îi zic văzându-l că vrea să depășască în curbă.
N-am învățat niciodată pentru permis, n-am condus în viața mea, dar știu că dacă vezi linie continuă n-ai voie să depășești. Nu sunt paranoică sau fricoasă, dar asta mi se pare un condus cam imprudent.
- Bine măi, copilotul meu! Gata te-ai trezit? se uită la mine râzând.
- Ai avut tu grijă să mă trezești bine, când te-am văzut cum conduci. Mai ai încă 3 persoane cu tine, dacă de viața ta nu-ți pasă. Stau încordată pe scaun de când ai ieșit pe autostradă.
- Da co...ie! În plm am zis că o să intrii în ăla cu renault, mergi cum trebuie în mm, îl înjură Ducky. Nu mai depăși aiurea.
- Era să-mi înghit doza de bere, râde Gabi. O luam pe Ana la... ( Ana e numele mamei lui B. ) și au început iar glumele de mame...
Ne-am distrat teribil când am dat drumul la muzică. Aseară înainte să mă apuc de bagaj am tras niște muzică pe un stick usb. Am pus numai muzică de caterincă, de vagabonțeală și voie bună.
Începuse o melodie de-a Paraziților - o chema...
N-avea c.r nici ț..e, ca Sandy Bell
Când m-am trezit, m-am speriat: "Băi am f un baiețel!"
Am sărit din pat cum părăsesc puricii blana
Ea sare de gatul meu și spune c-o cheamă Ana
Ana?!? E bună de pus pe ranã c-are culoarea ca Rivanolu'
Și-a înzestrat-o Domnu' sa-i placă pl mai mult ca Mallu'
- I-auzi co..ie ce zice ăsta de măta! HAHAHAHAHA! E recunoscută Ana! Ha ha ha ha! râdea Ducky de mai avea puțin și leșina.
- E recunoscută Ana, doar io m-am ocupat de imaginea ei, am impresariat-o! adaugă Gabi. Sunt peștele ei oficial!
Ducky era pe jos pe sub banchetă de râs. A mai auzit melodia asta, dar acum cred că a picat la fix pentru glumele lor.
- Ce aveți mă cu măsa? Că e femeie de treabă! încerc io să-i mai potolesc.
- E, e, toată lumea știe! Îi place pl mai mult ca mallu`! N-o mai dai jos, te nenorocește. M-am luat cu ea, că de ce nu-i plătesc pensie alimentară lu` fiimiu, face Gabi cu ochiu spre B., că n-o mai vizitez ca înainte, a înebunit!
- Are buzele vinete, e cât casa! Are vibratoare d-alea de negrese pe sub pat! Îl trimite pe bărbasu` de acasă mereu, cică să vin pe la ea, că se simte singură!
O chema Maria, era verde-n cap
Când a descoperit pl (hãhã!), s-a sufocat
- I-auzi și lu măta i s-a făcut părul verde de la atâta... a început B., fericit că putea să înceapă și el glumele porcoase despre măsa lu` Ducky.
- Maria e celebră! Toți șmecherii ăstia cântă despre măta: Santana, Scooter, Ricky Martin. Le-a frânt inimile! continuă Gabi.
- Hai că tu ai scăpat! mă uit la Gabi, de măta nu zice nimic!
- De cine mă, de măsa lu` Gabi alias G. F. [gi fi]?!! zice B.
- N-are nevoie de reclamă! continuă Ducky.
- Găletușa Flocoasă [G.F.] e veterană! Aia face trotoaru` de mică.
- Ha ha ha haha! Face borduri, autostrăzi, trotuare! Hahaha! E AS! ești nebun? râde Ducky iar isteric.
- Păi și de ce n-ai luat-o co...ie cu noi la mare? Să facem și noi bani cu ea? Dacă e profi? întreb eu acaparată de glumele lor tâmpite, și să-l răzbun pe B., pentru glumele lor de mai devreme.
- Ce să mai facem bani? E supărată că i-am luat io banii produși să plec la mare cu ei! zice Gabi.
- Păi numai io i-am lăsat o grămadă de bani. I-am zis ”Ia, fă, să-i dai lu` fimiu, să aibă și el de o ciugă la mare”. Ce ți-a zis? ”Nenorocitule! Îmi iei banii mei munciți din greu!....” a continuat B. cu un dialog imaginar între mamă și Gabi foarte greu de reprodus.
Trebuie să recunosc că la glume d-astea de mame B. e cel mai porcos dintre toți. La un moment dat trebuie să-l oprești, că îi merge gura și imaginația aia bolnavă în continuu. Astea sunt glumele lor de când i-am cunoscut, cred că le au de când erau puști și n-or să le lase nici când vor avea vreo 40 de ani...
Ajunși în Costinești, am rămas cu Ducky lângă mașină în fața unui magazin. B. și Gabi s-au dus să caute cazare. Mi-am luat un Heineken, Ducky o cafea. Prea multă cafea beau băieții ăștia. Cred că au băut un litru până acum.
- Vreți cazare? ne întreabă un om cu o pancardă în mână, pe care scria ”cazare”.
- Nu, nu! răspunde Ducky mestecând în cafea, fără să-l privească.
- Cum nu vrem co..ie? De ce n-ai întrebat măcar de preț, condiții ceva? mă uit la el contrariată, l-a mai întrebat cineva mai devreme și tot cu ”nu” a răspuns.
- Lasă că s-au dus ăia să caute, îmi aruncă plictisit.
- Da, dar asta nu înseamnă că nu putem să punem și noi niște întrebări când ne întreabă lumea dacă vrem cazare!
- Dă-i-n plm cu cazarea lor! lu` ăsta chiar nu îi pasă de nimic; oricum Ducky e genul ăla de om delăsător, leneș, neinteresat de nimeni și de nimic; doarme toată ziua, își face somnul de frumusețe mai rău ca domnișoarele; dacă vorbești cu el la telefon, stabilești să te întâlneși cu el în 10 minute, după 10 minute dacă-l suni înapoi o să ai surpriza să nu-ți mai răspundă, că doarme!
După câteva zeci de minute ne-am dus să ne cazăm. Au găsit o pensiune drăguță aproape de plajă. M-am cazat cu B. în cameră. Prietenii lui nu știu de ”angajamentul” nostru, și ne prefacem că încă suntem împreună. De fapt eu știu că mă prefac... nu cred că pot să spun același lucru și despre B....
Am despachetat și ne-am dus să mâncăm, la o terasă. Eu mâncasem vreun kilogram de caise pe drum. Așa că doar mi-am mai luat de băut. Se anunța vreme caldă, nu era nici 8 dimineața și deja se simțea căldura dogoritoare. Aerul sărat și umed îmi invada plămânii împreună cu fumul de tigară. Am rezistat aproape o săptămână fără alcool. Acum recuperez. Până la prânz o să fiu K.O. Și așa a fost...
Pe urmă somn. M-am trezit cu nasul înfundat, durere de cap, foame și sete. L-am scuturat pe B. până s-a trezit și el. Ne-am dus la băieți în cameră să-i trezim. După câteva înjurături primite, ne-am hotărât să mergem singuri să mâncăm. Era 6 seara. Soarele nu mai era așa puternic.Nu facem plajă azi...
Mi-am permis să fac o excepție și mi-am comandat o pizza quattro formaggi. Am împărțit-o cu B., dar și așa am regretat după ce am mâncat. Mă durea stomacul foarte tare, cred că voia s-o scoată, ne mai fiind obișnuit să digere așa ceva de multă vreme. În perioada asta a verii am consumat aproape numai fructe și legume nepreparate, în proporție de 95% . Când aproape terminasem au sosit și fii rătăcitori. Am mai stat și cu ei.
Am făcut o baie scurtă în mare, aproape se întunecase și nu prea mai erau oameni pe plajă. Abia se mai distingea nisipul de chiștoacele de țigară și gunoaie. Cât timp stau la plajă scrumez în dozele de bere, și adun toate gunoaiele de pe lângă șezlongul/prosopul/cearceaful meu, chiar dacă nu sunt ale mele. Mă scot din sărite românii nesimțiți care lasă gunoi în urma lor, mai ales în mijlocul naturii. Aproape că îi urăsc pentru obrăznicia de a profana o pădure/pajiște/etc ca să-și facă ei damblaua de a pune o mortăciune pe grătar, de a bea și a mânca până le crapă burțile, și după aia pleacă lăsând un covor de gunoaie, dovadă a distracției lor.
Pe urmă duș, și pregătire de ieșit. În Costinești nu te duci dacă vrei să dormi noaptea. E poluare fonică, auzi muzică din toate direcțiile, sunt două mari discoteci care își fac reclamă în continuu cu niște jeepuri pline de boxe. Se plimbă printre străzi și te invită la superpetrecerea, cu supertrupe în supermegadiscoteca lor.
Ne-am oprit la insistențele mele în micul părculeț de ”distracții” al stațiunii. Voiam să mă dau în ceva. Ăștia nu voiau să se dea niciunul. Fricoși.
Acum 5 ani, eram cam în aceeiași formulă. Atunci i-am cunoscut pe B. și pe Ducky, pe Gabi îl cunoșteam de mai mult timp. Ne-am dat toți în roata aia mare cu trenulețul ăla care se învârte. Nu știu cum se numește. Când a început drăcovenia să se balanseze pe șine au pornit țipetele. Se speriaseră și mai rău când am rămas timp de cîteva secunde suspendați cu capul în jos. Cred că a fost o defecțiune ceva. Tipau toți 3 mai rău ca niște fete din spate.
De data asta nu i-am mai convins, cică le place să-și țină mâncarea în burtă. S-a urcat doar B. cu mine, probabil să nu mă lase singură. Am ales o chestie care se învârtea repede, ridicându-se la o înălțime amețitoare. Eu râdeam și B. țipa. Mi-au dat lacrimile de la adrenalină. Îmi place hormonul ăsta, te face să simți că trăiești, dar nu-mi dadeam sema dacă e produs de entuziasmul de a privi toată stațiunea de la câțiva zeci de metrii în superviteză sau de frica de a nu se prăbuși coșmelia aia instabilă cu mine, care scârțâia din toate încheieturile.
Ne-am dat jos cam șifonați:
- Ce e fă, ți-e rău? îl întreabă Ducky pe B.
- Sunteți cam verzi la față! zice Gabi.
- Io n-am nimic, m-am apărat. B. s-a speriat rău.
- Te-am auzit cum țipai de aici. Io ți-am zis să nu te dai!
Am luat-o spre faleză. Am vazut un tip înalt, gras, îmbrăcat într-o pereche de scutece gigant, cu bonețică, pe cap și suzetă în gură. Avea o pancardă în mână pe care scria că roagă doamnele și domnișoarele să-l înfieze.
Am mîncat o shaorma vegetariană. Noroc că la mare au de toate, mi-am facut-o din toate legumele pe care le aveau, mai puțin ceapă și măsline. Nu-mi plac chestiile iuți, usturătoare, înțepătoare, fie că e vorba de ceapă, usturoi, ardei iute, sau mai știu eu ce legumă. Nu suport gusturile persistente, și mi se umflă și papilele gustative de pe limbă.
B. era absorbit de toată faleza aia. Voia să mănânce de toate. Ne plimbam de la un magazin la altul. Și d-aia, și d-aia, și gogoși, shaorma, hamsie, porumb, clătite. Tot ce vedea voia și el. Nu e de mirare că acasă la el când îi e foame lasă frigiderul în doliu! I-a trecut greața de la învârteală!
Din loc în loc ne opreau oamenii să-i ceară ochelarii gigant, galben-albastru, ai lui Ducky, să se pozeze cu ei. Zece mii! îmi ziceam în gând. Măcar să ne alegem și noi de-o ciungă.
Ne-am oprit la terasa noastră preferată, Căluțul Alb (white horse). Muzică bună, aglomerație, bere rece. Se întinsesera oamenii, pe iarba dimprejur, pe scarile de la intrarea în terasă. Veselie, gălăgie, țopăială... N-am putut să rezist mult, obosită și cu febră, m-am decis să mă duc în cameră pe la 1-2 noaptea.
- Ce faci mă te dai rănită?
- Am febră! Am dormit cu aerul deschis. Mi-a bătut în cap la 18 grade!
- Vrei să-ți luăm niște pastile ceva? întreabă B. îngrijorat.
- NU! N-am mai luat o pastilă de nu mai țin minte, îmi revin io. Sunt doar obosită. Mă duc să dorm. Dă-mi cheia de la cameră.
- Vrei să vin cu tine?
- Pentru?
- Nu știu, să nu stai singură... vai ce îngrijorat ești...
- Nu mă, stai liniștit, că nu mă supăr. Rămâi cu prietenii tăi că n-am venit degeaba la mare. Am venit să ne distrăm. Asta e, dacă mi s-a făcut mie rău. Asta nu înseamnă că trebuie să stea toată lumea după mine.
Drumul până în cameră mi s-a părut extrem de lung. M-am prăbușit în pat. Am adormit. La un moment dat m-am trezit speriată. Se auzeau niște țipete, striga o ea:
- Vine, vine, vine!!!
Am început să râd când mi-am dat seama ce se petrecea. Pereții subțiri în pensiunile astea de la mare...
Au obosit repede, scârțâiturile s-au oprit, am putut adormi din nou. Nu l-am simțit pe B. când a ajuns în cameră.
M-am trezit prima dimineața. Ăștia dormeau toți. Mă simțeam mai bine, mă simțeam NOUĂ. E plăcută senzația pe care o ai după ce bolești, ai impresia că ți s-a dat o nouă șanță la viață, un nou început, un nou corp. Dacă aș avea și grijă de el... Am citit undeva că boala apare ca răspuns al sufletului, sinelui superior, ca o avertizare că nu ești pe calea cea ”bună”; o da, cu siguranță nu sunt!
Ziua s-a desfășurat cam la fel ca ieri, trezire, terasă, băut, mâncare, băut, somn, baie seara în mare, terasă, băut, duș, Ne-am bălăcit mai mult. Am stat în apă vreo 3 ore, până s-a înserat bine. Am facut multe sărituri de pe umerii lui B., am luat multe burți, am înghițit multă apă, ne fluiera salvamarul mereu că noi înotam numai în apă adâncă.
Căluțul Alb. Am prins un mini recital al unui tip, ce zicea că a primit o chitară de ziua lui și vrea să ne cânte și să ne încânte. A interpretat melodii cunoscute ( metallica unforgiven, pink floyd, vali sterian amintire cu haiduci, etc), toată lumea a fost foarte încantată de el. Îl aclamau și parcă voiau să mai cante ceva, când se pregătea să părăsească ”scena”; și a fost drăguț și a mai cântat ceva.
Am dansat, cântat, și țopăit toată noaptea. Cei 3 mușchetari se întreceau care să mai aducă câte un rând de bere la masă. Nici nu terminam berea că se ridica unul dintre ei și mai venea cu 4 beri.
Depănam amintiri din anii trecuți de la mare. Acum un an, Gabi a mai venit cu prietena lui (Alexa), sora prietenei lui și iubitul ei (Hitler, în ciuda poreclei țin să specific că tipul era foarte calm, răbdător, și supus -ei- ,care era prieten cu B., Ducky și Gabi de mult timp). Sora prietenei lui (Ana) era o otrăvită ce ne-a stricat toată vacanța cu figurile ei, comentariile și criticile la adresa tuturora. Nu știu cum o suporta băiatul ăla, că majoritatea criticilor erau la adresa lui. În ultima seară i-am ”pierdut” pe amandoi pe faleză, pe Hitler și pe Ana. Am mers noi 5 la White Horse, unde ne-am mai întâlnit cu niște cunoștințe. Pe la vreo 5 dimineața băieții se întinseseră bine de tot la vorbă și la băutură. Alexa s-a ridicat de la masă, că ea pleacă acasă că îi e somn, Gabi fără să se sinchisească de ea i-a zis să facă cum vrea. Văzându-i că nici unul nu reacționeză, și o lasă să plece singură spre casa pe care o închiriasem, m-am ridicat și m-am dus după ea, fie s-o conving să mai rămână, fie s-o însoșesc. Cât timp discutam cu ea, la vreo 50 de metrii de terasă, am observat că se ridicaseră și ei de la masă, pe semne că nu mai voiau să stea singuri. De pe drum am mai luat niste bere. Când am ajuns în casă, Ana și Hitler dormeau. Casa din lemn, se auzea cam tot prin ea.
- Hitleeeeeer!!!!! Hai la peșteeeee!!!! striga Ducky trotilat.
Se luminase, deja, afară.
- Anaaaaaaaa!!! Hai la plajăăăăăă!!! de data asta bătea cu pumnul în tavan.
- TREZIREA BĂĂĂĂ!!! strigau toți trei în cor (B., Gabi și Ducky).
Alexa încerca să-i potolească dar mai rău îi întărâta:
- Șttttt!!!!
- Nu doarme NIMENI!!!
- Nu doarme NIMENI!!! Îmi bag pl!!! țipa Ducky.
- Ce bă vă e somn?!! zice Gabi.
- Haide bă la peșteeeee!!! continuă B.
- NU doarme nimeni!!!
- Hitleeeer!!! Haide bă să beeem!!!
- Anaaaa!!! Pierzi bronzul de dimineață!!!
- AAAAAAAAAAAAAA!!!!! UUUUUUUUUU!!!!!!! OOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!! țipau toti trei ca nenorociții în cor.
- Ai plecat, ne-ai părăsit în terasă!
- Ai fugit de noi!
- Ne-ai lăsat singuri la masă!
- Păi e frumos fată așa? Când am vazut că te-ai ridicat de la masă să pleci după aia îmi venea să te plesnesc!
- Era prietena ta fraiere! Tu ar fi trebuit să te duci după ea! m-am apărat eu de reprosurile lor.
- Păi am lasat-o să plece dacă asta voia! Dă-o-n măsa! De la tine nu mă asteptam!
- Ne-ai dezamăgit!
- Când mă uit să văd unde e D., stânga, dreapta, ia-o de unde nu-i! O văd că deja prinsese viteză!
- Ai fugit de noi, trădătoareo!
- Mai dă-mi și mie niște bani! îmi zice B.
- Pentru? ridic o sprânceană.
- Să mai luam un rând!
Am încercat să-l conving că toată lumea avea destulă bere, dar poți să te întelegi cu un om beat? Care nu bea de fel și acum încearcă să recupereze? L-am lăsat în pace și i-am dat ultimii mei bani din portofel. La un moment dat aveam câte 3-4 beri de fiecare, nu înțelegeau argumentele mele, cum că e cald afară și se încălzește, că mai bine luăm după ce terminăm sticla, nuu, cică să fie!
Câteva ore mai târziu ne trezim toți buimaci, mahmuri și obosiți. Am dormit vreo 2 ore, mai bine nu ne mai culcam deloc. Trebuia să mergem acasă, minivacanța noastră se sfârșise.
- Fiule tu ai sânge în alcool, nu alcool în sânge! îl tacinează Ducky pe B.
- Lasă-mă că îmi e rău! își duce B. o mână la cap și-și freacă fruntea.
- Nu vreau să încep cu ”ți-am zis io!”, așa că nu te mai văita! Să nu te aud! l-am certat eu.
Pe drum ne-am oprit din parcare în parcare, soarele dogorea, amplificându-ne și mai tare starea.
Stăteam lângă o benzinărie, să fumăm o țigară și să ne bem cafelele. Căscam întruna.
- Ce-ai fă? Ești cam galben la față!
- Îmi vine să vomit! răspunde B. Mai ai bani?
- Ai idee câți bani am cheltuit aseară? Pardon, mi-ai cheltuit? Vreo câteva milioane, pentru că tu ești prea idiot ca să ști când să te oprești! Mai am vreo două sute de mii, m-am răstit la el.
- Eu nu mai am deloc!
- Nu e problema mea!
- Dă-mi și mie să-mi iau o apă ceva că mi-e rău!
I-am dat în repezeală și cu nervi bacnotele, aproape că le-a scăpat pe jos. S-a întors înapoi cu o sticlă de apă, și un foietaj cu ceva și mânca din el.
- Vrei? mă întreabă în timp ce mai lua o gură din el.
- Nu mai mânca porcării d-astea dacă ți-e greață.. Ești prea cretin să observi că ti-am dat cam mulți bani pentru o apă?! i-am scuipat cu venin.
- Adică? întreabă încurcat.
- Mie nu mi-ai luat nimic? ridic tonul mai tare.
- Ce să-ti iau? Na apă, dacă ție sete, îmi întinde sticla.
- Frate, ești idiot rău, îi dau peste mână, deci chiar nu-mi vine să cred! Esti retardat și inutil. Ai creier degeaba, că nu-l folosești niciodată!
- Fată, da` urât faci când nu dormi cât trebuie! încearcă Gabi să mă mai calmeze.
- Are nervi, dă-te din calea ei că te plesnește! râde Ducky și-l trage pe B. de lângă mie.
- Du-te să-mi iei și mie ceva! îi spun pe un ton poruncitor.
- Nu mă mai duc prin soarele ăsta!
- Lasă că mă duc io atunci! Dă-mi restul! răbufnesc.
Ducky si Gabi, îi dădeau coate, și încercau să-i transmită din priviri lui B. să nu mă mai calce pe coadă și să-mi facă pe plac.
- Ce vrei să-ți iau?
- Acum după ce m-ai enervat, nu te mai duci, mă duc io! Că tu ești prea imbecil să faci un asemenea efort! Dă restul!
- Hai gata termină. Zi ce vrei să-ți iau. De mâncare? De băut?
- Ce crezi că poți să îmi iei mie de mâncare de la o benzinărie? Ce aș putea să mănânc? Folosește creierul, nu mai pune întrebări tâmpite și inutile.
- Atunci doar de băut?
- Da.
- Ce?
- N-ai plecat? Nu știu, vezi și tu ce are. Mă cunoști de 5 ani și tot pui întrebări . Fă-mi o surpriză, răspund sarcastic.
- Gata ești mai calmă acum? mă întreabă Ducky cu un zâmbet timid pe față.
- Mda... sorb din cutia de bere în timp ce expiram fumul de țigară.
Cel mai bun remediu de trezit din mahmureală e să mai bei ceva, durerea de cap trece după o bere, aproape instant. După un sfert de oră am oprit iar, B. și-a vomitat foietajul de cireșe....
.....................................................................
A doua zi la muncă:
- Da` nu ești bronzată deloc!
- N-ai prins vreme bună?
- Ba da!
- Atunci de ce nu ești bronzată?
- Pentru că nu-mi place să stau la soare să mă prajesc...
- Măcar pe drum și tot te-ar fi prins soarele puțin...
- Îmi dau cu cremă cu factor de protecție pentru bebeluși...
- Atunci de ce te duci la mare? ce întrebări tâmpite...
- Pentru distracție...
- Da, răspund fără să-l privesc, fără să mă opresc din împachetat.
- Pot să știu unde? își ia rolul de părinte îngrijorat?
- Poți.
N-am chef de dat explicații... Știu că ai vrea să vi și tu, știu că planificasem să mergem împreună.
- Unde pleci? întreabă după câteva momente de tăcere, observând că nu răspund.
- La mare.
- Cu B.?
- Da. Și cu Ducky și Gabi.
- Unde?
- Unde mergem de 5 ani de zile. În Costinești. Cea mai jegoasă stațiune!
- Când pleci?
- Peste câteva ore, zic uitându-mă la ceas, pe la 3 dimineața.
- Și mie când aveai de gând să-mi spui? După ce te întorci?
- Nu ți-am zis? mă prefac eu neliniștită.
- Ce să-mi zici? Nu mi-ai zis nimic! Dacă nu te vedeam că-ți faci bagajul nici nu-mi ziceai, s-a supăraaaat!
- Eee, ba da ți-am zis, erai cu nasul în monitorul ăla. La cât ești tu de atent la ce-ți spun... am inventat repede o minciună.
- În fine. Cum spui tu. Dar dacă îmi ziceai sigur voiam și io să merg! Așa că nu-mi amintesc să-mi fi zis.
- Ți-am zis și mi-ai zis ceva de genul că o să fi la muncă, și nu poți să-ți iei liber, am mai adăugat câteva argumente.
- Păi chiar nu pot să-mi iau liber. Data viitoare zi-mi de mai multe ori, mai ales dacă vezi că nu sunt atent la tine, cred că l-am convins.
La dracu` ce bună sunt la asta! Am nimerit-o la fix!
Se pregătea să se ducă la muncă. Aiurea să lucrezi de noapte...
Mă uitam la bagajul meu. Prea mare. Ce naiba îmi iau atâtea haine pentru două zile? Am nevoie doar de 2-3 ținute. Mi-am scos aproape jumătate din hainele împachetate. Când sunt agitată reacționez mecanic, corpul se mișcă fără să realizez prea tare ce fac. Mai bine așa, că doar nu stau o lună. După ce mi-am pus tot ce-mi trebuia m-am pus în pat, să mai apuc cîteva ore de somn. Venită de la mucă, fără să dorm prea mult în ultima săptămână, nu cred că voi rezista prea bine weekendul. Nu puteam să adorm. Dar nu de entuziasm. De oboseală și de căldură. Mi-am închis geamurile și am dat drumul la aerul condiționat. Mă strânge oboseala, îmi simt picioarele grele, parcă am mers kilometrii pe jos, mă ard tălpile, deși sunt reci. Am adormit într-un final. Iepurește, trezindu-mă la cel mai mic zgomot,
- Hai mă trezește-te! Într-o jumătate de oră suntem la tine.
M-a sunat B. să-mi dea deșteptarea. Buimacă am început să mă pregătesc. Aveam ochii împăienjeniți, urechile înfundate, nu trebuia să adorm cu aerul deschis. Timp de 3-4 ore cât am dormit mi-a bătut direct în cap. Dracu să o ia de tehnologie, nu e prima dată când răcesc vara de la aerul condiționat. Anul trecut am rămas fără voce. ”D.!!! vorbește cu mine, tipă la mine!! Răspunde-mi!” - mă necăja un coleg în timp ce mă zgâlțâia. Dacă nu pot să vorbesc nu înseamnă că nu pot să te plesnesc...
La 4 dimineața eram pe autostradă în drum spre mare. Oprisem la benzinărie să ne facem provizii de țigări, bere și cafea.
- Nașpa Ursusul ăsta la doză! Are gust pregnant de metal!
- Fată da` pretențioasă mai ești! comentează Gabi.
- N-are gust aiurea?
- Mie asta îmi place cel mai tare. Ursusu pentru mie are același gust, că e la doză că e la sticlă, zice Ducky.
- N-avea altceva. Că îți luam Heineken sau Carlsberg, dacă găseam, răspunde B.
- Păi mai oprește în altă parte să luăm altceva, găsesc io rezolvarea.
- Da mă, te-ai gândit tu mult! Lasă că o să luam altceva când ajungem în stațiune! mi-a tăiat-o B.. Oricum ajungem repede, că e liber și se circulă bine.
- Oricum până la următoarea benzinărie mai avem ceva, adaugă Ducky.
Cred că a vorbit foarte serios când a zis că o să ajungem repede. Merge cu prea multă viteză și face depășiri periculoase. De când am ieșit pe autostradă stau stresată în scaunul meu de lângă B..
- Ia vezi cum mergi, că nu ești singur, îi zic văzându-l că vrea să depășască în curbă.
N-am învățat niciodată pentru permis, n-am condus în viața mea, dar știu că dacă vezi linie continuă n-ai voie să depășești. Nu sunt paranoică sau fricoasă, dar asta mi se pare un condus cam imprudent.
- Bine măi, copilotul meu! Gata te-ai trezit? se uită la mine râzând.
- Ai avut tu grijă să mă trezești bine, când te-am văzut cum conduci. Mai ai încă 3 persoane cu tine, dacă de viața ta nu-ți pasă. Stau încordată pe scaun de când ai ieșit pe autostradă.
- Da co...ie! În plm am zis că o să intrii în ăla cu renault, mergi cum trebuie în mm, îl înjură Ducky. Nu mai depăși aiurea.
- Era să-mi înghit doza de bere, râde Gabi. O luam pe Ana la... ( Ana e numele mamei lui B. ) și au început iar glumele de mame...
Ne-am distrat teribil când am dat drumul la muzică. Aseară înainte să mă apuc de bagaj am tras niște muzică pe un stick usb. Am pus numai muzică de caterincă, de vagabonțeală și voie bună.
Începuse o melodie de-a Paraziților - o chema...
N-avea c.r nici ț..e, ca Sandy Bell
Când m-am trezit, m-am speriat: "Băi am f un baiețel!"
Am sărit din pat cum părăsesc puricii blana
Ea sare de gatul meu și spune c-o cheamă Ana
Ana?!? E bună de pus pe ranã c-are culoarea ca Rivanolu'
Și-a înzestrat-o Domnu' sa-i placă pl mai mult ca Mallu'
- I-auzi co..ie ce zice ăsta de măta! HAHAHAHAHA! E recunoscută Ana! Ha ha ha ha! râdea Ducky de mai avea puțin și leșina.
- E recunoscută Ana, doar io m-am ocupat de imaginea ei, am impresariat-o! adaugă Gabi. Sunt peștele ei oficial!
Ducky era pe jos pe sub banchetă de râs. A mai auzit melodia asta, dar acum cred că a picat la fix pentru glumele lor.
- Ce aveți mă cu măsa? Că e femeie de treabă! încerc io să-i mai potolesc.
- E, e, toată lumea știe! Îi place pl mai mult ca mallu`! N-o mai dai jos, te nenorocește. M-am luat cu ea, că de ce nu-i plătesc pensie alimentară lu` fiimiu, face Gabi cu ochiu spre B., că n-o mai vizitez ca înainte, a înebunit!
- Are buzele vinete, e cât casa! Are vibratoare d-alea de negrese pe sub pat! Îl trimite pe bărbasu` de acasă mereu, cică să vin pe la ea, că se simte singură!
O chema Maria, era verde-n cap
Când a descoperit pl (hãhã!), s-a sufocat
- I-auzi și lu măta i s-a făcut părul verde de la atâta... a început B., fericit că putea să înceapă și el glumele porcoase despre măsa lu` Ducky.
- Maria e celebră! Toți șmecherii ăstia cântă despre măta: Santana, Scooter, Ricky Martin. Le-a frânt inimile! continuă Gabi.
- Hai că tu ai scăpat! mă uit la Gabi, de măta nu zice nimic!
- De cine mă, de măsa lu` Gabi alias G. F. [gi fi]?!! zice B.
- N-are nevoie de reclamă! continuă Ducky.
- Găletușa Flocoasă [G.F.] e veterană! Aia face trotoaru` de mică.
- Ha ha ha haha! Face borduri, autostrăzi, trotuare! Hahaha! E AS! ești nebun? râde Ducky iar isteric.
- Păi și de ce n-ai luat-o co...ie cu noi la mare? Să facem și noi bani cu ea? Dacă e profi? întreb eu acaparată de glumele lor tâmpite, și să-l răzbun pe B., pentru glumele lor de mai devreme.
- Ce să mai facem bani? E supărată că i-am luat io banii produși să plec la mare cu ei! zice Gabi.
- Păi numai io i-am lăsat o grămadă de bani. I-am zis ”Ia, fă, să-i dai lu` fimiu, să aibă și el de o ciugă la mare”. Ce ți-a zis? ”Nenorocitule! Îmi iei banii mei munciți din greu!....” a continuat B. cu un dialog imaginar între mamă și Gabi foarte greu de reprodus.
Trebuie să recunosc că la glume d-astea de mame B. e cel mai porcos dintre toți. La un moment dat trebuie să-l oprești, că îi merge gura și imaginația aia bolnavă în continuu. Astea sunt glumele lor de când i-am cunoscut, cred că le au de când erau puști și n-or să le lase nici când vor avea vreo 40 de ani...
Ajunși în Costinești, am rămas cu Ducky lângă mașină în fața unui magazin. B. și Gabi s-au dus să caute cazare. Mi-am luat un Heineken, Ducky o cafea. Prea multă cafea beau băieții ăștia. Cred că au băut un litru până acum.
- Vreți cazare? ne întreabă un om cu o pancardă în mână, pe care scria ”cazare”.
- Nu, nu! răspunde Ducky mestecând în cafea, fără să-l privească.
- Cum nu vrem co..ie? De ce n-ai întrebat măcar de preț, condiții ceva? mă uit la el contrariată, l-a mai întrebat cineva mai devreme și tot cu ”nu” a răspuns.
- Lasă că s-au dus ăia să caute, îmi aruncă plictisit.
- Da, dar asta nu înseamnă că nu putem să punem și noi niște întrebări când ne întreabă lumea dacă vrem cazare!
- Dă-i-n plm cu cazarea lor! lu` ăsta chiar nu îi pasă de nimic; oricum Ducky e genul ăla de om delăsător, leneș, neinteresat de nimeni și de nimic; doarme toată ziua, își face somnul de frumusețe mai rău ca domnișoarele; dacă vorbești cu el la telefon, stabilești să te întâlneși cu el în 10 minute, după 10 minute dacă-l suni înapoi o să ai surpriza să nu-ți mai răspundă, că doarme!
După câteva zeci de minute ne-am dus să ne cazăm. Au găsit o pensiune drăguță aproape de plajă. M-am cazat cu B. în cameră. Prietenii lui nu știu de ”angajamentul” nostru, și ne prefacem că încă suntem împreună. De fapt eu știu că mă prefac... nu cred că pot să spun același lucru și despre B....
Am despachetat și ne-am dus să mâncăm, la o terasă. Eu mâncasem vreun kilogram de caise pe drum. Așa că doar mi-am mai luat de băut. Se anunța vreme caldă, nu era nici 8 dimineața și deja se simțea căldura dogoritoare. Aerul sărat și umed îmi invada plămânii împreună cu fumul de tigară. Am rezistat aproape o săptămână fără alcool. Acum recuperez. Până la prânz o să fiu K.O. Și așa a fost...
Pe urmă somn. M-am trezit cu nasul înfundat, durere de cap, foame și sete. L-am scuturat pe B. până s-a trezit și el. Ne-am dus la băieți în cameră să-i trezim. După câteva înjurături primite, ne-am hotărât să mergem singuri să mâncăm. Era 6 seara. Soarele nu mai era așa puternic.Nu facem plajă azi...
Mi-am permis să fac o excepție și mi-am comandat o pizza quattro formaggi. Am împărțit-o cu B., dar și așa am regretat după ce am mâncat. Mă durea stomacul foarte tare, cred că voia s-o scoată, ne mai fiind obișnuit să digere așa ceva de multă vreme. În perioada asta a verii am consumat aproape numai fructe și legume nepreparate, în proporție de 95% . Când aproape terminasem au sosit și fii rătăcitori. Am mai stat și cu ei.
Am făcut o baie scurtă în mare, aproape se întunecase și nu prea mai erau oameni pe plajă. Abia se mai distingea nisipul de chiștoacele de țigară și gunoaie. Cât timp stau la plajă scrumez în dozele de bere, și adun toate gunoaiele de pe lângă șezlongul/prosopul/cearceaful meu, chiar dacă nu sunt ale mele. Mă scot din sărite românii nesimțiți care lasă gunoi în urma lor, mai ales în mijlocul naturii. Aproape că îi urăsc pentru obrăznicia de a profana o pădure/pajiște/etc ca să-și facă ei damblaua de a pune o mortăciune pe grătar, de a bea și a mânca până le crapă burțile, și după aia pleacă lăsând un covor de gunoaie, dovadă a distracției lor.
Pe urmă duș, și pregătire de ieșit. În Costinești nu te duci dacă vrei să dormi noaptea. E poluare fonică, auzi muzică din toate direcțiile, sunt două mari discoteci care își fac reclamă în continuu cu niște jeepuri pline de boxe. Se plimbă printre străzi și te invită la superpetrecerea, cu supertrupe în supermegadiscoteca lor.
Ne-am oprit la insistențele mele în micul părculeț de ”distracții” al stațiunii. Voiam să mă dau în ceva. Ăștia nu voiau să se dea niciunul. Fricoși.
Acum 5 ani, eram cam în aceeiași formulă. Atunci i-am cunoscut pe B. și pe Ducky, pe Gabi îl cunoșteam de mai mult timp. Ne-am dat toți în roata aia mare cu trenulețul ăla care se învârte. Nu știu cum se numește. Când a început drăcovenia să se balanseze pe șine au pornit țipetele. Se speriaseră și mai rău când am rămas timp de cîteva secunde suspendați cu capul în jos. Cred că a fost o defecțiune ceva. Tipau toți 3 mai rău ca niște fete din spate.
De data asta nu i-am mai convins, cică le place să-și țină mâncarea în burtă. S-a urcat doar B. cu mine, probabil să nu mă lase singură. Am ales o chestie care se învârtea repede, ridicându-se la o înălțime amețitoare. Eu râdeam și B. țipa. Mi-au dat lacrimile de la adrenalină. Îmi place hormonul ăsta, te face să simți că trăiești, dar nu-mi dadeam sema dacă e produs de entuziasmul de a privi toată stațiunea de la câțiva zeci de metrii în superviteză sau de frica de a nu se prăbuși coșmelia aia instabilă cu mine, care scârțâia din toate încheieturile.
Ne-am dat jos cam șifonați:
- Ce e fă, ți-e rău? îl întreabă Ducky pe B.
- Sunteți cam verzi la față! zice Gabi.
- Io n-am nimic, m-am apărat. B. s-a speriat rău.
- Te-am auzit cum țipai de aici. Io ți-am zis să nu te dai!
Am luat-o spre faleză. Am vazut un tip înalt, gras, îmbrăcat într-o pereche de scutece gigant, cu bonețică, pe cap și suzetă în gură. Avea o pancardă în mână pe care scria că roagă doamnele și domnișoarele să-l înfieze.
Am mîncat o shaorma vegetariană. Noroc că la mare au de toate, mi-am facut-o din toate legumele pe care le aveau, mai puțin ceapă și măsline. Nu-mi plac chestiile iuți, usturătoare, înțepătoare, fie că e vorba de ceapă, usturoi, ardei iute, sau mai știu eu ce legumă. Nu suport gusturile persistente, și mi se umflă și papilele gustative de pe limbă.
B. era absorbit de toată faleza aia. Voia să mănânce de toate. Ne plimbam de la un magazin la altul. Și d-aia, și d-aia, și gogoși, shaorma, hamsie, porumb, clătite. Tot ce vedea voia și el. Nu e de mirare că acasă la el când îi e foame lasă frigiderul în doliu! I-a trecut greața de la învârteală!
Din loc în loc ne opreau oamenii să-i ceară ochelarii gigant, galben-albastru, ai lui Ducky, să se pozeze cu ei. Zece mii! îmi ziceam în gând. Măcar să ne alegem și noi de-o ciungă.
Ne-am oprit la terasa noastră preferată, Căluțul Alb (white horse). Muzică bună, aglomerație, bere rece. Se întinsesera oamenii, pe iarba dimprejur, pe scarile de la intrarea în terasă. Veselie, gălăgie, țopăială... N-am putut să rezist mult, obosită și cu febră, m-am decis să mă duc în cameră pe la 1-2 noaptea.
- Ce faci mă te dai rănită?
- Am febră! Am dormit cu aerul deschis. Mi-a bătut în cap la 18 grade!
- Vrei să-ți luăm niște pastile ceva? întreabă B. îngrijorat.
- NU! N-am mai luat o pastilă de nu mai țin minte, îmi revin io. Sunt doar obosită. Mă duc să dorm. Dă-mi cheia de la cameră.
- Vrei să vin cu tine?
- Pentru?
- Nu știu, să nu stai singură... vai ce îngrijorat ești...
- Nu mă, stai liniștit, că nu mă supăr. Rămâi cu prietenii tăi că n-am venit degeaba la mare. Am venit să ne distrăm. Asta e, dacă mi s-a făcut mie rău. Asta nu înseamnă că trebuie să stea toată lumea după mine.
Drumul până în cameră mi s-a părut extrem de lung. M-am prăbușit în pat. Am adormit. La un moment dat m-am trezit speriată. Se auzeau niște țipete, striga o ea:
- Vine, vine, vine!!!
Am început să râd când mi-am dat seama ce se petrecea. Pereții subțiri în pensiunile astea de la mare...
Au obosit repede, scârțâiturile s-au oprit, am putut adormi din nou. Nu l-am simțit pe B. când a ajuns în cameră.
M-am trezit prima dimineața. Ăștia dormeau toți. Mă simțeam mai bine, mă simțeam NOUĂ. E plăcută senzația pe care o ai după ce bolești, ai impresia că ți s-a dat o nouă șanță la viață, un nou început, un nou corp. Dacă aș avea și grijă de el... Am citit undeva că boala apare ca răspuns al sufletului, sinelui superior, ca o avertizare că nu ești pe calea cea ”bună”; o da, cu siguranță nu sunt!
Ziua s-a desfășurat cam la fel ca ieri, trezire, terasă, băut, mâncare, băut, somn, baie seara în mare, terasă, băut, duș, Ne-am bălăcit mai mult. Am stat în apă vreo 3 ore, până s-a înserat bine. Am facut multe sărituri de pe umerii lui B., am luat multe burți, am înghițit multă apă, ne fluiera salvamarul mereu că noi înotam numai în apă adâncă.
Căluțul Alb. Am prins un mini recital al unui tip, ce zicea că a primit o chitară de ziua lui și vrea să ne cânte și să ne încânte. A interpretat melodii cunoscute ( metallica unforgiven, pink floyd, vali sterian amintire cu haiduci, etc), toată lumea a fost foarte încantată de el. Îl aclamau și parcă voiau să mai cante ceva, când se pregătea să părăsească ”scena”; și a fost drăguț și a mai cântat ceva.
Am dansat, cântat, și țopăit toată noaptea. Cei 3 mușchetari se întreceau care să mai aducă câte un rând de bere la masă. Nici nu terminam berea că se ridica unul dintre ei și mai venea cu 4 beri.
Depănam amintiri din anii trecuți de la mare. Acum un an, Gabi a mai venit cu prietena lui (Alexa), sora prietenei lui și iubitul ei (Hitler, în ciuda poreclei țin să specific că tipul era foarte calm, răbdător, și supus -ei- ,care era prieten cu B., Ducky și Gabi de mult timp). Sora prietenei lui (Ana) era o otrăvită ce ne-a stricat toată vacanța cu figurile ei, comentariile și criticile la adresa tuturora. Nu știu cum o suporta băiatul ăla, că majoritatea criticilor erau la adresa lui. În ultima seară i-am ”pierdut” pe amandoi pe faleză, pe Hitler și pe Ana. Am mers noi 5 la White Horse, unde ne-am mai întâlnit cu niște cunoștințe. Pe la vreo 5 dimineața băieții se întinseseră bine de tot la vorbă și la băutură. Alexa s-a ridicat de la masă, că ea pleacă acasă că îi e somn, Gabi fără să se sinchisească de ea i-a zis să facă cum vrea. Văzându-i că nici unul nu reacționeză, și o lasă să plece singură spre casa pe care o închiriasem, m-am ridicat și m-am dus după ea, fie s-o conving să mai rămână, fie s-o însoșesc. Cât timp discutam cu ea, la vreo 50 de metrii de terasă, am observat că se ridicaseră și ei de la masă, pe semne că nu mai voiau să stea singuri. De pe drum am mai luat niste bere. Când am ajuns în casă, Ana și Hitler dormeau. Casa din lemn, se auzea cam tot prin ea.
- Hitleeeeeer!!!!! Hai la peșteeeee!!!! striga Ducky trotilat.
Se luminase, deja, afară.
- Anaaaaaaaa!!! Hai la plajăăăăăă!!! de data asta bătea cu pumnul în tavan.
- TREZIREA BĂĂĂĂ!!! strigau toți trei în cor (B., Gabi și Ducky).
Alexa încerca să-i potolească dar mai rău îi întărâta:
- Șttttt!!!!
- Nu doarme NIMENI!!!
- Nu doarme NIMENI!!! Îmi bag pl!!! țipa Ducky.
- Ce bă vă e somn?!! zice Gabi.
- Haide bă la peșteeeee!!! continuă B.
- NU doarme nimeni!!!
- Hitleeeer!!! Haide bă să beeem!!!
- Anaaaa!!! Pierzi bronzul de dimineață!!!
- AAAAAAAAAAAAAA!!!!! UUUUUUUUUU!!!!!!! OOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!! țipau toti trei ca nenorociții în cor.
- Ai plecat, ne-ai părăsit în terasă!
- Ai fugit de noi!
- Ne-ai lăsat singuri la masă!
- Păi e frumos fată așa? Când am vazut că te-ai ridicat de la masă să pleci după aia îmi venea să te plesnesc!
- Era prietena ta fraiere! Tu ar fi trebuit să te duci după ea! m-am apărat eu de reprosurile lor.
- Păi am lasat-o să plece dacă asta voia! Dă-o-n măsa! De la tine nu mă asteptam!
- Ne-ai dezamăgit!
- Când mă uit să văd unde e D., stânga, dreapta, ia-o de unde nu-i! O văd că deja prinsese viteză!
- Ai fugit de noi, trădătoareo!
- Mai dă-mi și mie niște bani! îmi zice B.
- Pentru? ridic o sprânceană.
- Să mai luam un rând!
Am încercat să-l conving că toată lumea avea destulă bere, dar poți să te întelegi cu un om beat? Care nu bea de fel și acum încearcă să recupereze? L-am lăsat în pace și i-am dat ultimii mei bani din portofel. La un moment dat aveam câte 3-4 beri de fiecare, nu înțelegeau argumentele mele, cum că e cald afară și se încălzește, că mai bine luăm după ce terminăm sticla, nuu, cică să fie!
Câteva ore mai târziu ne trezim toți buimaci, mahmuri și obosiți. Am dormit vreo 2 ore, mai bine nu ne mai culcam deloc. Trebuia să mergem acasă, minivacanța noastră se sfârșise.
- Fiule tu ai sânge în alcool, nu alcool în sânge! îl tacinează Ducky pe B.
- Lasă-mă că îmi e rău! își duce B. o mână la cap și-și freacă fruntea.
- Nu vreau să încep cu ”ți-am zis io!”, așa că nu te mai văita! Să nu te aud! l-am certat eu.
Pe drum ne-am oprit din parcare în parcare, soarele dogorea, amplificându-ne și mai tare starea.
Stăteam lângă o benzinărie, să fumăm o țigară și să ne bem cafelele. Căscam întruna.
- Ce-ai fă? Ești cam galben la față!
- Îmi vine să vomit! răspunde B. Mai ai bani?
- Ai idee câți bani am cheltuit aseară? Pardon, mi-ai cheltuit? Vreo câteva milioane, pentru că tu ești prea idiot ca să ști când să te oprești! Mai am vreo două sute de mii, m-am răstit la el.
- Eu nu mai am deloc!
- Nu e problema mea!
- Dă-mi și mie să-mi iau o apă ceva că mi-e rău!
I-am dat în repezeală și cu nervi bacnotele, aproape că le-a scăpat pe jos. S-a întors înapoi cu o sticlă de apă, și un foietaj cu ceva și mânca din el.
- Vrei? mă întreabă în timp ce mai lua o gură din el.
- Nu mai mânca porcării d-astea dacă ți-e greață.. Ești prea cretin să observi că ti-am dat cam mulți bani pentru o apă?! i-am scuipat cu venin.
- Adică? întreabă încurcat.
- Mie nu mi-ai luat nimic? ridic tonul mai tare.
- Ce să-ti iau? Na apă, dacă ție sete, îmi întinde sticla.
- Frate, ești idiot rău, îi dau peste mână, deci chiar nu-mi vine să cred! Esti retardat și inutil. Ai creier degeaba, că nu-l folosești niciodată!
- Fată, da` urât faci când nu dormi cât trebuie! încearcă Gabi să mă mai calmeze.
- Are nervi, dă-te din calea ei că te plesnește! râde Ducky și-l trage pe B. de lângă mie.
- Du-te să-mi iei și mie ceva! îi spun pe un ton poruncitor.
- Nu mă mai duc prin soarele ăsta!
- Lasă că mă duc io atunci! Dă-mi restul! răbufnesc.
Ducky si Gabi, îi dădeau coate, și încercau să-i transmită din priviri lui B. să nu mă mai calce pe coadă și să-mi facă pe plac.
- Ce vrei să-ți iau?
- Acum după ce m-ai enervat, nu te mai duci, mă duc io! Că tu ești prea imbecil să faci un asemenea efort! Dă restul!
- Hai gata termină. Zi ce vrei să-ți iau. De mâncare? De băut?
- Ce crezi că poți să îmi iei mie de mâncare de la o benzinărie? Ce aș putea să mănânc? Folosește creierul, nu mai pune întrebări tâmpite și inutile.
- Atunci doar de băut?
- Da.
- Ce?
- N-ai plecat? Nu știu, vezi și tu ce are. Mă cunoști de 5 ani și tot pui întrebări . Fă-mi o surpriză, răspund sarcastic.
- Gata ești mai calmă acum? mă întreabă Ducky cu un zâmbet timid pe față.
- Mda... sorb din cutia de bere în timp ce expiram fumul de țigară.
Cel mai bun remediu de trezit din mahmureală e să mai bei ceva, durerea de cap trece după o bere, aproape instant. După un sfert de oră am oprit iar, B. și-a vomitat foietajul de cireșe....
.....................................................................
A doua zi la muncă:
- Da` nu ești bronzată deloc!
- N-ai prins vreme bună?
- Ba da!
- Atunci de ce nu ești bronzată?
- Pentru că nu-mi place să stau la soare să mă prajesc...
- Măcar pe drum și tot te-ar fi prins soarele puțin...
- Îmi dau cu cremă cu factor de protecție pentru bebeluși...
- Atunci de ce te duci la mare? ce întrebări tâmpite...
- Pentru distracție...
duminică, 23 ianuarie 2011
Capitolul 8 - Frământări
Răsărit.
Răcoare.
Singurătate.
Vegetație.
Abundență.
Verde.
Pur.
Arome.
Toropire.
Extaz.
Izvor.
Eu.
Apă.
Picioare.
Rece.
Scufundat.
Piatră.
Rană.
Sânge.
Durere.
Abis.
Negru.
Întuneric.
Greu.
Mâini.
Necunoscut.
Ochi.
Opal gri-albăstrui.
Eu.
Lichidă.
Proapăt, mosc, lemn de santal, mentolat, masculin.
Atingeri timide.
Aer.
Apăsător.
Iarbă.
Rană.
Sânge.
Vindecare.
Privire.
Pătrunzător.
Decor incandescent.
Rătăcire.
Uitare.
Eu?
-Ești în siguranță, iubito.
Timp.
Nu.
Spațiu.
Nu.
Transcendent.
Eu.
El.
Noi.
Noi doi.
Doi?
Unul.
Împreună.
Pentru totdeauna.
Ceață.
Dispărut.
Tu?
El.
Eu?
Singură.
Delir.
Trezire.
"Cine esti,cine sunt, ce mai beau, ce mai cânt?
Ce mai fac, ce mai simt?
Oare mai pot să mint?
Cine sunt, cine esti, oare mă mai iubești?
Cine e, cine nu, care eu, care tu?”
Cu versurile astea m-am trezit cântându-mi prin cap în amiaza fierbinte. Pisica mă lingea pe mână, în speranța că o să mă trezesc să-i dau de mâncare. Mi-a distras atenția. Aproape că am uitat ce am visat. M-am ridicat încet în capul oaselor încercând să-mi construiesc realitatea în care m-am trezit. Eram în camera mea, Starea de amorțeală pe care mi-a dat-o somnul începuse să mă părăsească. Mușchii începuseră să-mi asculte comenzile. M-am ridicat în picioare. Socată. Un miros de mosc, lemn de santal, mentolat.. masculin.. Încă mai visez? M-am ciupit, să văd dacă sunt trează. Simt durerea. Pielea mi s-a înroșit. M-am uitat la ceas. 12 și ceva. Mă îndrept spre baie. Mă spăl pe față cu apă rece, privindu-mă în oglindă. N-am cearcăne. Am avut un somn adânc și odihnitor. Dar ce a fost cu visul? O proiecție a subconștientului meu. Iar mi-am proiectat idealul masculin. Varianta mea masculină. Întoarsă în cameră am constatat că mirosul încă persista. Și era parcă în toată casa. Și-o fi luat fratimiu un parfum nou, am gândit.
- Ce vrei?
Am primit drept răspuns un mieunat prelung. Îmi pune piedică. Am lovit-o din greșeală împingând-o puțin înainte.
-Dă-te din picioarele mele! i-am zis zis ușor apăsat, și am mai primit încă un mieunat scurt de protest.
I-am pus mâncare. Nu de ”pisici”. De când am aflat ce contine mancare pet-urilor nu mai cumpăr așa ceva. Praf de oase, cereale, resturi... Pisicile sunt carnivore, nu poți să le hrănești cu cereale, amidonoase, adaosuri de ”vitamine” și carne aproape în stare de putrefacție. D-aia animalele de companie fac atâtea boli. La pisici am înâlnit multe cazuri de blocaj renal. Oare din ce cauză o apărea? Încerc să îi dau cu ce cred că s-ar hrăni în mediul ei natural. Nu, nu stau să-i prind șoareci sau porumbei. Îi cumpăr carne și organe de pasăre, pe care încerc să le combin cu diverse legume, uleiuri în funcție de preferințele ei, sau pește. Plus o pastilă de vitamine din extract de plante, cât mai natural și mai neprocesat.
Am vorbit cu un evreu o data. Nu stiu cum a venit vorba despre alimentația lor. Îmi zicea că ei nu mănâncă pește fără solzi sau aripi. Eu în tâmpita mea necunoștință de cauză întreb cu nonșalanță:
- Da` de ce? sunt sacrii? sau ce?
- În spatele religiei se află și o explicație adevărată, medicinală. Vezi tu, peștii fără solzi sunt pești care trăiesc pe fundul apei și se hrănesc cu resturi și morăciuni. Cum ar fi somnul, de exemplu. Sunt pești sanitari care au carnea ”murdară”. La fel și la animale. Nu mâncăm porc, iepuri, cămile. Mâncăm doar animale rumegătoare cu copita despicată.
Începuse mândru să-mi mai dea și alte detalii despre alimentația lui dar i-am tăiat-o scurt:
-Ce bine că sunt vegetariană!
Țigară... Sună telefonul. ”Maria”. Răspund. Stabilesc o întâlnire.
Mă pregătesc cu lene, alegându-mi o ținută cât mai morbidă. Entuziasmul meu, cel cu care am adormit a dispărut. D. cea sinistră și negativă pune iar stăpânire pe mine. Mă simt rea, mă simt agresivă. O să ating corzi sensibile azi și n-o să-mi pară rău. De ce trebuie să fiu așa duală? Trec repede de la o stare la alta. Pot să plâng și să râd în decurs de 5 minute, și ambele stări să le simt la fel de intens. Pot să fac pe insensibila indiferenta și inabordabila azi, și să-mi fie milă și să plâng o dată cu tine, pentru suferința pe care ți-am provocat-o, mâine. Pot să am o părere bună despre ceva și să mi-o schimb la 180 de grade, mai repede de cât o respirație completă. Mă răzgândesc repede, mă plictisesc repede. De ce nu pot să am și eu o singură personalitate așa ca toată lumea? De ce dă toată lumea vina pe zodia mea? gemeni? Asta înseamnă că sunt 2 in 1 sau ce? Mă simt 2 în 1 câteodată. Mă simt cum sunt indecisă, cum conștiința trage de mine în două părți diferite. Ambele par corecte. Ba nu, aia pozitivă e corectă. Care pozitivă? Numai creierul limitat al omului percepe tot ce se întâmplă în jurul lui cu un caracter dual. Bag muzica tare în timp ce mă pregătesc.
.........................................................................
- Ce îmi place stilul tău! Frate tu chiar ai personalitate! mda mersi de compliment...
All in black. Fustă înfoiată (cu ajutorul a două jupe de tulle),sandale înalte, corset și bluză cu umerii rotunzi bufanți... părul în bucle lejere... moda cere sacrificii îmi zic râzându-mi sarcastic în gând. Păcat că nu mă îmbrac la modă.
- Nu toată lumea apreciază stilul meu, răspund privid absentă la degetele mele.
- E foarte tare! Nu vezi așa ceva prea des! De unde îți cumperi hainele?
- Pe unele le găsesc prin magazine... pe unele le comand de pe net... altele mi le fac la o tipă. Ca de exemplu fusta asta.
- Te-ai schimbat foarte mult de când ne întâlneam ultima oară. Când a fost, că nici nu mai știu? acum 2 ani? 3?
Avea chef de depănat amintiri?
- Nu mai știu...
Am încercat să deschid un subiect delicat. Relația dintre mine și el. Nu știam cum să încep să nu-l jicnesc în vreun fel. Dintr-una în alta parcă am căzut pe subiect:
-Pentru mine bărbații sunt de două feluri, ăia cu care m-ași f și ăia cu care nu m-aș f... Adică ăia care mă atrag din punct de vedere sexual și ăia care or să-mi rămână doar prieteni, indiferent de ce se va întâmpla. De ce ar face să mă impresioneze, am vrut să adaug.
- Și io din care categorie fac parte? întreabă curios.
Mă enerva zâmbetul lui și licărirea din ochi. Din categoria cu care nu m-aș f în viața mea! îmi venea să-i strig.
- Ăăăă,mmmm... Nu știu ce să zic. Cred că ești undeva la mijloc. Încă nu m-am decis în privința ta, am mințit încurcată.
De ce nu am curaj să-i spun în față??? De ce sunt lașă?
Părea ușor dezamăgit de răspunsul meu. Cred că ar trebui să beau ceva să prind curaj.
- Și ce ar trebui să fac pentru a mă încadra în prima categorie? spune puțin stingher.
Nimic, nu ai ce să faci, nu ești genul meu. Ești drăguț, amabil, bine crescut, băiat cuminte. Mie îmi plac băieții răi. Și nu blonzi...
- Ce ar trebui să faci... ce ar trebui să faci... repet eu în încercarea de a găsi un răspuns, să lași totul să curgă natural, nu cred că e o rețetă.
- Tu cum mă percepi?
- Ești un tip de treabă... n-am fost în stare să zic prea multe, n-am vrut să-i dau apă la moară...
Am mutat repede conversația în altă direcție. Am lasat-o tot în sfera sexuală dar m-am detașat. El spunea ceva că nu e așa important sexul într-o realție. Probabil a vrut să iși repare gafa de mai devreme. Nu contează? Ba da contează foarte mult. Pentru că altfel ar rămâne toată lumea doar la stadiul de prietenie. Îți iei un partener să îți dezvolți și să îți experimentezi sexualitatea. Și da, contează și sufletul și fizicul, că n-o să ai niciodată fantezii cu o urâtă sau un handicapat.
Am dat-o în bară, n-am vrut să vorbesc chestii din astea serioase la telefon, am vrut să le spun față în față. Dar n-am avut curaj. Am râs forțat și m-am arătat interesată de conversație. Nu eram. Mi-am adus aminte de ce nu îl mai sunasem pe ”Maria”, tindea să devină plictisitor, povestea totul cu bun simț și fără culoare. Era la fel de insipid ca și părul lui blond-cenușiu. N-o să mă mai întâlnesc cu el... asta e sigur.
A vrut să mă conducă acasă, dar am insistat că stau aproape și ajung repede, că nu e nevoie. Când ne-am luat la revedere s-a mișcat brusc spre mine atingându-mi buzele cu ale lui. De obicei doar ne pupam pe obraji, acum el a vrut altceva... să treacă la ”pasul următor”. Proastă mișcare... M-am tras înapoi surprinsă. Când am conștientizat gestul meu am început să râd.
-Te-ai speriat? întreabă cu o privire temătoare.
-M-ai luat prin surprindere! am răspuns eu atingându-i un obraz cu mâna, să nu-l fac să se simtă prost. Pa! Ne auzim la telefon! mi-am luat la revedere, gândindu-mă să nu-i mai răspund nici la telefon după gestul lui.
M-a ajutat să-l încadrez într-o categorie. Asta a vrut să însemne sărutul lui. Păi, măi băiete, m-ai ajutat să te introduc în categoria niciodată-prieten-niciodată-iubit. Până acum erai la niciodată-iubit. Dar acum mi-ai mai elucidat un mister.
Ești o proastă, egoistă, superficială și tristă! Îmi strigam în gând. Dai cu piciorul la tot ce e bun și faci numai alegeri greșite! Așa să fie? Nu-mi pare. Cum ar vrea idealul meu cu ochii de opal să fiu? Mai bună? Mai blândă? Mai feminină? Mai tolerantă? Mai calmă? Mai cuminte? El m-ar accepta oricum, doar e cum vreau eu! M-ar iubi și m-ar aprecia exact așa cum sunt! Nu ar trebui să mă schimb deloc pentru a-i face pe plac, el deja știe exact cum sunt, și d-aia mă iubește. El? care el? râdeam de mine. Ok, mai am puțin și termin facultatea de psihologie, și știu că dialogul ăsta interior nu prea e normal. Dar ce înseamă normalitatea? Normalitatea o definește majoritatea. 99,99% din oameni nu sunt normali! Deci majoritatea rezultă că nu e normală. Cred că toți au gânduri și monologuri/dialoguri interioare ciudate. Așa e natura lui, se judecă singur înainte să-l judece alții. Se frământă, se justifică, se acuză, se disculpă...
Mă ustură stomacul de la atâtea fresh-uri de portocale. Mi-am stricat postul negru. Dar oricum n-am de gând să mănânc nimic. Mi-am pierdut ziua uitându-mă la o serie de anime-uri. De fapt mi-am pierdut și o mare parte din noapte. Am uitat că trebuie să mai merg și la muncă. M-am culcat dimineața, pe la 3-4. La 7 eram în picioare.
Bineînteles că am fost leșinată de somn. Dacă nici din somn și nici din alimente nu-mi iau energia, atunci din ce? Am dormit toată dimineața în cabinetul de cosmetică. Noroc că avem pat! Bineînteles că nu e o atitudine demnă de promovat printre angajați. Vera a încercat să-mi atragă atenția subtil. Cred că după discuția noastră de duminică se simte puțin lezată, și nu vrea să mă mai supere și cu alte reguli disciplinare. Mi se rupe mie de salonul lor, dacă le convine sau nu comportamentul meu. Ce se poate întâmpla cel mai rău, să mă dea afară? Da, te rog! Mă scutești de niște motive penibile de inventat, și pentru mine și pentru tine, să mai lucrez pe salarii mizerabile, și de pierdut timpul aiurea.
...............................................................................
Ziua mi-a trecut greu... Am vorbit cu B. la telefon. Chiar mă întrebam cât o să se abțină să nu mă sune. Era preocupat să vadă ce mai fac. Am vorbit calm și plictisit. Mi-a amintit de excursia noastră la mare. I-am confirmat că voi veni. Mi-a cerut bani ”împrumut”. Normal că n-are. Niciodată n-are... Știu că în secret își mai strânge bani, bani cu care viseză să ”facem ceva amandoi”. Pune din salariul lui în fiecare lună, sau la câteva luni, într-un cont pentru ”locuință”, sau ceva de genul. Vrea să ne luăm casă, să locuim împreună. Poate să ne și căsătorim. I-am tăiat-o de câteva ori și n-a mai deschis discuția:
- Mă întreabă rudele când mă însor și io, să mă așez la casa mea ca omul!
- Și n-ai găsit-o p-aia cu care să te însori? să faci casă? întreb eu râzând.
- Ba da! îmi răspunde zâmbind ștrengar.
- Da? Să mă inviți și pe mine la nunta ta! Că vreau să-ți dau dar de nuntă!
- De tine era vorba! îmi aruncă dezamăgit, de parcă n-am înteles gluma.
- Io sunt prea tânără pentru așa ceva! Și în plus nu sunt fată de casă, nu spăl, nu gătesc, nu calc. Nu sunt genul de persoană pe care să io prezinți lui mami sau lui tati! Nu vreau copii, nu vreau soț.
- Eee, ești întradevăr prea mică acum, dar mai târziu o să vrei!
- Pe la 40 de ani așa... Și atunci o să-mi iau și un amant de 18!
Am ajuns acasă, mi-am facut un duș luuung și relaxant.
Eu nu știu ce e ăla duș de 5 minute. Eu fac un duș în minim 30 de minute. Îmi place să-mi pierd timpul în baie, să stau până mi se încrețește pielea, se răcește apa și o înlocuiesc de câteva ori.
Întodeauna îmi place mai călâie, chiar dacă e iarnă sau vară. Am niște săpunuri aromate, din uleiuri naturale, burete lufa. Baia pentru mine e un întreg ritual. Mă exfoliez cu zaț de cafea. Sau alte semințe grunjoase măcinate fin. Îmi las pielea udă și în loc de cremă folosesc combinații de unt de cacao, de cocos, jojoba, ulei esențial de portocale sau mentă, și ce mai îmi trece mie prin minte să combin.
Oricum pielea miroase plăcut când consumi fructe și condimente aromate. Ai un miros natural care împrumută ușor din parfumul și aroma alimentelor.
M-am îmbrăcat într-o cămașă de noapte veche și m-am pus în pat. Pisica mea se uita absorbită pe geam. Privea ceva în depărtare. Cu gândul la ea am ațipit. Foarte repede. Mie nu mi se întâmplă să adorm repede, dar oboseala și lipsa de somn și-au spus cuvântul.
Am simțit cum corpul îmi amorțește, respirația îmi încetinește, la fel și bătăile inimii, muschii se relaxează. Alunecam ușor în lumea viselor. Eram conștientă că adorm. Eram conștientă că mă aflu în patul meu.
Am simțit că cineva stă lângă capul meu și mă privește. Același miros masculin... fresh, sălbatic, natural... Aproape că simțeam nivelul de testosteron. Se uita la mine și ezita.
Ce ezita? Nu îi vedeam fața, cum nu i-am văzut-o nici acum două nopți. Încercam să-i conturez în gând trăsăturile masculine după miros. Parfumul lui îmi inspira un corp atletic, musculos, înalt, așa îmi plăceau mie bărbații. Nici prea lucrat, nici prea slab, potrivit. Simțeam căldura emanată de privirea lui. Se apleca spre mine, deasupra mea.
Plutea?
Parfumul lui devenea mai intens, răsuflarea lui îmi atingea fața.
I-am conturat buzele în mintea mea. Pline, arcuite, ca de rățușcă, cum îmi place mie să zic la o gură nici prea mare nici prea mică cu arcul buzei superioare bine conturat...
Și umede...
Și reci...
Reci?
Le simțeam peste ale mele! O atingere fină, suavă, electrizantă, senzuală...
Brusc am tresărit! Ritmul inimii mi s-a accelerat. M-am trezit. Am deschis ochii. Priveam în gol tavanul. M-am ridicat puțin pe coate. Mirosul persista. Combinat cu al meu. Aromele noastre se completau perfect, masculin cu feminin, al meu mai floral și mai fructat, al lui mai sălbatic și mai mentolat. Eram aproape sigură că a fost real. Mi-am atins buzele cu mâna și încă mai simțeam sărutarea lui rece. Ce se întâmplă cu imaginația mea? Am ajuns să am fantezii cu zburători?
Pisica mea ieșise pe balcon și se uita după ceva pe blocul din fața mea. M-am ridicat și eu să vad după ce se uită. Pe terasa blocului părea o siluetă întunecată. O senzație de deja-vu mi-a străbătut corpul, făcându-mi pielea de găină. Ca și cum mi-ar fi simțit reacția silueta, parcă, s-a tras într-un ungher obscur. Visez?
Răcoare.
Singurătate.
Vegetație.
Abundență.
Verde.
Pur.
Arome.
Toropire.
Extaz.
Izvor.
Eu.
Apă.
Picioare.
Rece.
Scufundat.
Piatră.
Rană.
Sânge.
Durere.
Abis.
Negru.
Întuneric.
Greu.
Mâini.
Necunoscut.
Ochi.
Opal gri-albăstrui.
Eu.
Lichidă.
Proapăt, mosc, lemn de santal, mentolat, masculin.
Atingeri timide.
Aer.
Apăsător.
Iarbă.
Rană.
Sânge.
Vindecare.
Privire.
Pătrunzător.
Decor incandescent.
Rătăcire.
Uitare.
Eu?
-Ești în siguranță, iubito.
Timp.
Nu.
Spațiu.
Nu.
Transcendent.
Eu.
El.
Noi.
Noi doi.
Doi?
Unul.
Împreună.
Pentru totdeauna.
Ceață.
Dispărut.
Tu?
El.
Eu?
Singură.
Delir.
Trezire.
"Cine esti,cine sunt, ce mai beau, ce mai cânt?
Ce mai fac, ce mai simt?
Oare mai pot să mint?
Cine sunt, cine esti, oare mă mai iubești?
Cine e, cine nu, care eu, care tu?”
Cu versurile astea m-am trezit cântându-mi prin cap în amiaza fierbinte. Pisica mă lingea pe mână, în speranța că o să mă trezesc să-i dau de mâncare. Mi-a distras atenția. Aproape că am uitat ce am visat. M-am ridicat încet în capul oaselor încercând să-mi construiesc realitatea în care m-am trezit. Eram în camera mea, Starea de amorțeală pe care mi-a dat-o somnul începuse să mă părăsească. Mușchii începuseră să-mi asculte comenzile. M-am ridicat în picioare. Socată. Un miros de mosc, lemn de santal, mentolat.. masculin.. Încă mai visez? M-am ciupit, să văd dacă sunt trează. Simt durerea. Pielea mi s-a înroșit. M-am uitat la ceas. 12 și ceva. Mă îndrept spre baie. Mă spăl pe față cu apă rece, privindu-mă în oglindă. N-am cearcăne. Am avut un somn adânc și odihnitor. Dar ce a fost cu visul? O proiecție a subconștientului meu. Iar mi-am proiectat idealul masculin. Varianta mea masculină. Întoarsă în cameră am constatat că mirosul încă persista. Și era parcă în toată casa. Și-o fi luat fratimiu un parfum nou, am gândit.
- Ce vrei?
Am primit drept răspuns un mieunat prelung. Îmi pune piedică. Am lovit-o din greșeală împingând-o puțin înainte.
-Dă-te din picioarele mele! i-am zis zis ușor apăsat, și am mai primit încă un mieunat scurt de protest.
I-am pus mâncare. Nu de ”pisici”. De când am aflat ce contine mancare pet-urilor nu mai cumpăr așa ceva. Praf de oase, cereale, resturi... Pisicile sunt carnivore, nu poți să le hrănești cu cereale, amidonoase, adaosuri de ”vitamine” și carne aproape în stare de putrefacție. D-aia animalele de companie fac atâtea boli. La pisici am înâlnit multe cazuri de blocaj renal. Oare din ce cauză o apărea? Încerc să îi dau cu ce cred că s-ar hrăni în mediul ei natural. Nu, nu stau să-i prind șoareci sau porumbei. Îi cumpăr carne și organe de pasăre, pe care încerc să le combin cu diverse legume, uleiuri în funcție de preferințele ei, sau pește. Plus o pastilă de vitamine din extract de plante, cât mai natural și mai neprocesat.
Am vorbit cu un evreu o data. Nu stiu cum a venit vorba despre alimentația lor. Îmi zicea că ei nu mănâncă pește fără solzi sau aripi. Eu în tâmpita mea necunoștință de cauză întreb cu nonșalanță:
- Da` de ce? sunt sacrii? sau ce?
- În spatele religiei se află și o explicație adevărată, medicinală. Vezi tu, peștii fără solzi sunt pești care trăiesc pe fundul apei și se hrănesc cu resturi și morăciuni. Cum ar fi somnul, de exemplu. Sunt pești sanitari care au carnea ”murdară”. La fel și la animale. Nu mâncăm porc, iepuri, cămile. Mâncăm doar animale rumegătoare cu copita despicată.
Începuse mândru să-mi mai dea și alte detalii despre alimentația lui dar i-am tăiat-o scurt:
-Ce bine că sunt vegetariană!
Țigară... Sună telefonul. ”Maria”. Răspund. Stabilesc o întâlnire.
Mă pregătesc cu lene, alegându-mi o ținută cât mai morbidă. Entuziasmul meu, cel cu care am adormit a dispărut. D. cea sinistră și negativă pune iar stăpânire pe mine. Mă simt rea, mă simt agresivă. O să ating corzi sensibile azi și n-o să-mi pară rău. De ce trebuie să fiu așa duală? Trec repede de la o stare la alta. Pot să plâng și să râd în decurs de 5 minute, și ambele stări să le simt la fel de intens. Pot să fac pe insensibila indiferenta și inabordabila azi, și să-mi fie milă și să plâng o dată cu tine, pentru suferința pe care ți-am provocat-o, mâine. Pot să am o părere bună despre ceva și să mi-o schimb la 180 de grade, mai repede de cât o respirație completă. Mă răzgândesc repede, mă plictisesc repede. De ce nu pot să am și eu o singură personalitate așa ca toată lumea? De ce dă toată lumea vina pe zodia mea? gemeni? Asta înseamnă că sunt 2 in 1 sau ce? Mă simt 2 în 1 câteodată. Mă simt cum sunt indecisă, cum conștiința trage de mine în două părți diferite. Ambele par corecte. Ba nu, aia pozitivă e corectă. Care pozitivă? Numai creierul limitat al omului percepe tot ce se întâmplă în jurul lui cu un caracter dual. Bag muzica tare în timp ce mă pregătesc.
.........................................................................
- Ce îmi place stilul tău! Frate tu chiar ai personalitate! mda mersi de compliment...
All in black. Fustă înfoiată (cu ajutorul a două jupe de tulle),sandale înalte, corset și bluză cu umerii rotunzi bufanți... părul în bucle lejere... moda cere sacrificii îmi zic râzându-mi sarcastic în gând. Păcat că nu mă îmbrac la modă.
- Nu toată lumea apreciază stilul meu, răspund privid absentă la degetele mele.
- E foarte tare! Nu vezi așa ceva prea des! De unde îți cumperi hainele?
- Pe unele le găsesc prin magazine... pe unele le comand de pe net... altele mi le fac la o tipă. Ca de exemplu fusta asta.
- Te-ai schimbat foarte mult de când ne întâlneam ultima oară. Când a fost, că nici nu mai știu? acum 2 ani? 3?
Avea chef de depănat amintiri?
- Nu mai știu...
Am încercat să deschid un subiect delicat. Relația dintre mine și el. Nu știam cum să încep să nu-l jicnesc în vreun fel. Dintr-una în alta parcă am căzut pe subiect:
-Pentru mine bărbații sunt de două feluri, ăia cu care m-ași f și ăia cu care nu m-aș f... Adică ăia care mă atrag din punct de vedere sexual și ăia care or să-mi rămână doar prieteni, indiferent de ce se va întâmpla. De ce ar face să mă impresioneze, am vrut să adaug.
- Și io din care categorie fac parte? întreabă curios.
Mă enerva zâmbetul lui și licărirea din ochi. Din categoria cu care nu m-aș f în viața mea! îmi venea să-i strig.
- Ăăăă,mmmm... Nu știu ce să zic. Cred că ești undeva la mijloc. Încă nu m-am decis în privința ta, am mințit încurcată.
De ce nu am curaj să-i spun în față??? De ce sunt lașă?
Părea ușor dezamăgit de răspunsul meu. Cred că ar trebui să beau ceva să prind curaj.
- Și ce ar trebui să fac pentru a mă încadra în prima categorie? spune puțin stingher.
Nimic, nu ai ce să faci, nu ești genul meu. Ești drăguț, amabil, bine crescut, băiat cuminte. Mie îmi plac băieții răi. Și nu blonzi...
- Ce ar trebui să faci... ce ar trebui să faci... repet eu în încercarea de a găsi un răspuns, să lași totul să curgă natural, nu cred că e o rețetă.
- Tu cum mă percepi?
- Ești un tip de treabă... n-am fost în stare să zic prea multe, n-am vrut să-i dau apă la moară...
Am mutat repede conversația în altă direcție. Am lasat-o tot în sfera sexuală dar m-am detașat. El spunea ceva că nu e așa important sexul într-o realție. Probabil a vrut să iși repare gafa de mai devreme. Nu contează? Ba da contează foarte mult. Pentru că altfel ar rămâne toată lumea doar la stadiul de prietenie. Îți iei un partener să îți dezvolți și să îți experimentezi sexualitatea. Și da, contează și sufletul și fizicul, că n-o să ai niciodată fantezii cu o urâtă sau un handicapat.
Am dat-o în bară, n-am vrut să vorbesc chestii din astea serioase la telefon, am vrut să le spun față în față. Dar n-am avut curaj. Am râs forțat și m-am arătat interesată de conversație. Nu eram. Mi-am adus aminte de ce nu îl mai sunasem pe ”Maria”, tindea să devină plictisitor, povestea totul cu bun simț și fără culoare. Era la fel de insipid ca și părul lui blond-cenușiu. N-o să mă mai întâlnesc cu el... asta e sigur.
A vrut să mă conducă acasă, dar am insistat că stau aproape și ajung repede, că nu e nevoie. Când ne-am luat la revedere s-a mișcat brusc spre mine atingându-mi buzele cu ale lui. De obicei doar ne pupam pe obraji, acum el a vrut altceva... să treacă la ”pasul următor”. Proastă mișcare... M-am tras înapoi surprinsă. Când am conștientizat gestul meu am început să râd.
-Te-ai speriat? întreabă cu o privire temătoare.
-M-ai luat prin surprindere! am răspuns eu atingându-i un obraz cu mâna, să nu-l fac să se simtă prost. Pa! Ne auzim la telefon! mi-am luat la revedere, gândindu-mă să nu-i mai răspund nici la telefon după gestul lui.
M-a ajutat să-l încadrez într-o categorie. Asta a vrut să însemne sărutul lui. Păi, măi băiete, m-ai ajutat să te introduc în categoria niciodată-prieten-niciodată-iubit. Până acum erai la niciodată-iubit. Dar acum mi-ai mai elucidat un mister.
Ești o proastă, egoistă, superficială și tristă! Îmi strigam în gând. Dai cu piciorul la tot ce e bun și faci numai alegeri greșite! Așa să fie? Nu-mi pare. Cum ar vrea idealul meu cu ochii de opal să fiu? Mai bună? Mai blândă? Mai feminină? Mai tolerantă? Mai calmă? Mai cuminte? El m-ar accepta oricum, doar e cum vreau eu! M-ar iubi și m-ar aprecia exact așa cum sunt! Nu ar trebui să mă schimb deloc pentru a-i face pe plac, el deja știe exact cum sunt, și d-aia mă iubește. El? care el? râdeam de mine. Ok, mai am puțin și termin facultatea de psihologie, și știu că dialogul ăsta interior nu prea e normal. Dar ce înseamă normalitatea? Normalitatea o definește majoritatea. 99,99% din oameni nu sunt normali! Deci majoritatea rezultă că nu e normală. Cred că toți au gânduri și monologuri/dialoguri interioare ciudate. Așa e natura lui, se judecă singur înainte să-l judece alții. Se frământă, se justifică, se acuză, se disculpă...
Mă ustură stomacul de la atâtea fresh-uri de portocale. Mi-am stricat postul negru. Dar oricum n-am de gând să mănânc nimic. Mi-am pierdut ziua uitându-mă la o serie de anime-uri. De fapt mi-am pierdut și o mare parte din noapte. Am uitat că trebuie să mai merg și la muncă. M-am culcat dimineața, pe la 3-4. La 7 eram în picioare.
Bineînteles că am fost leșinată de somn. Dacă nici din somn și nici din alimente nu-mi iau energia, atunci din ce? Am dormit toată dimineața în cabinetul de cosmetică. Noroc că avem pat! Bineînteles că nu e o atitudine demnă de promovat printre angajați. Vera a încercat să-mi atragă atenția subtil. Cred că după discuția noastră de duminică se simte puțin lezată, și nu vrea să mă mai supere și cu alte reguli disciplinare. Mi se rupe mie de salonul lor, dacă le convine sau nu comportamentul meu. Ce se poate întâmpla cel mai rău, să mă dea afară? Da, te rog! Mă scutești de niște motive penibile de inventat, și pentru mine și pentru tine, să mai lucrez pe salarii mizerabile, și de pierdut timpul aiurea.
...............................................................................
Ziua mi-a trecut greu... Am vorbit cu B. la telefon. Chiar mă întrebam cât o să se abțină să nu mă sune. Era preocupat să vadă ce mai fac. Am vorbit calm și plictisit. Mi-a amintit de excursia noastră la mare. I-am confirmat că voi veni. Mi-a cerut bani ”împrumut”. Normal că n-are. Niciodată n-are... Știu că în secret își mai strânge bani, bani cu care viseză să ”facem ceva amandoi”. Pune din salariul lui în fiecare lună, sau la câteva luni, într-un cont pentru ”locuință”, sau ceva de genul. Vrea să ne luăm casă, să locuim împreună. Poate să ne și căsătorim. I-am tăiat-o de câteva ori și n-a mai deschis discuția:
- Mă întreabă rudele când mă însor și io, să mă așez la casa mea ca omul!
- Și n-ai găsit-o p-aia cu care să te însori? să faci casă? întreb eu râzând.
- Ba da! îmi răspunde zâmbind ștrengar.
- Da? Să mă inviți și pe mine la nunta ta! Că vreau să-ți dau dar de nuntă!
- De tine era vorba! îmi aruncă dezamăgit, de parcă n-am înteles gluma.
- Io sunt prea tânără pentru așa ceva! Și în plus nu sunt fată de casă, nu spăl, nu gătesc, nu calc. Nu sunt genul de persoană pe care să io prezinți lui mami sau lui tati! Nu vreau copii, nu vreau soț.
- Eee, ești întradevăr prea mică acum, dar mai târziu o să vrei!
- Pe la 40 de ani așa... Și atunci o să-mi iau și un amant de 18!
Am ajuns acasă, mi-am facut un duș luuung și relaxant.
Eu nu știu ce e ăla duș de 5 minute. Eu fac un duș în minim 30 de minute. Îmi place să-mi pierd timpul în baie, să stau până mi se încrețește pielea, se răcește apa și o înlocuiesc de câteva ori.
Întodeauna îmi place mai călâie, chiar dacă e iarnă sau vară. Am niște săpunuri aromate, din uleiuri naturale, burete lufa. Baia pentru mine e un întreg ritual. Mă exfoliez cu zaț de cafea. Sau alte semințe grunjoase măcinate fin. Îmi las pielea udă și în loc de cremă folosesc combinații de unt de cacao, de cocos, jojoba, ulei esențial de portocale sau mentă, și ce mai îmi trece mie prin minte să combin.
Oricum pielea miroase plăcut când consumi fructe și condimente aromate. Ai un miros natural care împrumută ușor din parfumul și aroma alimentelor.
M-am îmbrăcat într-o cămașă de noapte veche și m-am pus în pat. Pisica mea se uita absorbită pe geam. Privea ceva în depărtare. Cu gândul la ea am ațipit. Foarte repede. Mie nu mi se întâmplă să adorm repede, dar oboseala și lipsa de somn și-au spus cuvântul.
Am simțit cum corpul îmi amorțește, respirația îmi încetinește, la fel și bătăile inimii, muschii se relaxează. Alunecam ușor în lumea viselor. Eram conștientă că adorm. Eram conștientă că mă aflu în patul meu.
Am simțit că cineva stă lângă capul meu și mă privește. Același miros masculin... fresh, sălbatic, natural... Aproape că simțeam nivelul de testosteron. Se uita la mine și ezita.
Ce ezita? Nu îi vedeam fața, cum nu i-am văzut-o nici acum două nopți. Încercam să-i conturez în gând trăsăturile masculine după miros. Parfumul lui îmi inspira un corp atletic, musculos, înalt, așa îmi plăceau mie bărbații. Nici prea lucrat, nici prea slab, potrivit. Simțeam căldura emanată de privirea lui. Se apleca spre mine, deasupra mea.
Plutea?
Parfumul lui devenea mai intens, răsuflarea lui îmi atingea fața.
I-am conturat buzele în mintea mea. Pline, arcuite, ca de rățușcă, cum îmi place mie să zic la o gură nici prea mare nici prea mică cu arcul buzei superioare bine conturat...
Și umede...
Și reci...
Reci?
Le simțeam peste ale mele! O atingere fină, suavă, electrizantă, senzuală...
Brusc am tresărit! Ritmul inimii mi s-a accelerat. M-am trezit. Am deschis ochii. Priveam în gol tavanul. M-am ridicat puțin pe coate. Mirosul persista. Combinat cu al meu. Aromele noastre se completau perfect, masculin cu feminin, al meu mai floral și mai fructat, al lui mai sălbatic și mai mentolat. Eram aproape sigură că a fost real. Mi-am atins buzele cu mâna și încă mai simțeam sărutarea lui rece. Ce se întâmplă cu imaginația mea? Am ajuns să am fantezii cu zburători?
Pisica mea ieșise pe balcon și se uita după ceva pe blocul din fața mea. M-am ridicat și eu să vad după ce se uită. Pe terasa blocului părea o siluetă întunecată. O senzație de deja-vu mi-a străbătut corpul, făcându-mi pielea de găină. Ca și cum mi-ar fi simțit reacția silueta, parcă, s-a tras într-un ungher obscur. Visez?
Etichete:
alimentatie,
baieti,
el,
munca,
nunti,
obiceiuri,
paranormal,
parfum
joi, 20 ianuarie 2011
Capitolul 7 - Există vreo legătură?
Se întâmplă a doua oară! Asta ori e proastă ori face pe proasta! Matematica ei funcționează după alte reguli. La un loc de muncă pe mine mă interesează două lucruri în mod special: banii și timpul liber. Dacă n-ai timp liber degeaba ai bani, că n-ai când sa-i cheltui. Îmi socotește și tot împarte de vreo juma` de oră. Nici ea nu mai știe ce calculeaza acolo. Cică îmi platește și zilele pe care le stau acasa. Ce te interesează femeie ce fac io în timpul meu liber, de vrei să mi-l ”plătești”? poate m-ai îmi iau un loc de mucă, în zilele mele libere. Îmi împarte salariul fix la 30 de zile, în loc de 15 cât lucrez pe o luna. Asta ca să-i iasă suma cât revine pe o zi, să-mi calculeze și zilele suplimentare. Iese o porcarie, se miră și ea de ce sumă mică a dat. Am stat zile suplimentare că a vrut sa-și ia concediu, să plece cu familia la mare, nu că am avut nevoie de bani. Și vrea să-mi dea țeapă. S-a întâmplat odată, data trecută tot prost mi-a calculat, se întâmplă și acum, iar dacă se va mai întâmplă o dată PLEC.
Bine că duminica e cea mai scurtă zi de muncă. Până la 1. Ziua asta mi-o rezerv să vegetez în pat. Să stau și să meditez. Oricum n-am chef de nimic.
Mă simt deprimată în stare ”normală”. Îmi alunecă gândurile repede prin minte. Parcă nimic nu are rost. Parcă totul este în zadar. O realitate ciudată care mă strânge și mă sufocă. Momente din alea ciudate care te fac să te întrebi care e scopul tau în viață. Care este scopul meu în viață? Ce îmi doresc? Ce vreau să fac mai departe? Să mă dezintegrez... Să dispar și nimeni să nu-mi observe lipsa. Umanitatea e supraîncărcată, pământul e suprapopulat. Prea puține clipe bune printre atâtea clipe triste...
Și totuși se pare ca îmi doresc să exist. Ceva nu mă lasă să dispar din peisajul asta 3D. Ca întâmplarea de acum câteva zile... mi-aș fi dorit sa mor dacă s-ar fi prabușit fiarele alea pe mine, nu să traiesc cu cicatrici sau deficiențe fizice. Nu îmi plac defectele fizice. Am destule psihice...
Asta îmi amintește de o altă întâmplare, din iarna trecută. Era frig, nameți înalți de zapadă și ghețuș. Treceam pe o stradă concentrându-mă să nu alunec. Erau toate trotuarele ocupate de mormane de zapadă. Nici strazile nu aratau prea bine, cei din București știu cât de bine își face primaria ”treaba”. Aveam căștile în urechi, ca de obicei. Mergeam alene, trebuia să cumpar ceva de la un magazin cu poduse ”bio”. Eu și obsesiile mele pentru mâncare sănatoasă.
Nici nu am observat o duba al carei șofer se chinuia să facă manevre întortocheate să o scoată dintr-o parcare, să ocolească un namete mare de zapadă și să intre pe strada principală. L-am observat doar când a pierdut controlul mașinii și aluneca vertiginos spre mine. Mă uitam în stânga și-n dreapta să vad pe unde pot să mă duc să nu mă lovescă. Nu puteam sa trec de șirul de mașini parcate pe trotuar, și pe deasupra mai erau și blocate de zapada adunată. Am grabit pasul de-alungul strazii, încercând s-o iau înaintea mașinii, am alunecat și am cazut. Inima îmi bătea cu putere, pulsul mi se accelerase, am simțit o panica de neînchipuit. Mă și vedeam storcită între mașini. Ce situație tâmpită, mă gândeam. Am simțit cum mi se face rău, aveam impresia că o sa-mi crape inima de cât de tare imi bătea. Mă gândeam dacă e posibil să faci infarct de la o vârstă așa de tânară. Măcar să mor de infarct, nu storcită. Toate astea s-au întâmplat și le-am gândit în mai puțin de 2 secunde.
M-am trezit peste vreo câteva minute, nu știam exact câte trecuseră. Leșinasem. Stateam întinsă undeva la vreo 3-4 metrii de incident. Soferul dubei era lânga mine. Mă înteba cum mă simt, dacă sunt bine, dacă mă doare ceva. Mă verificam și încercam să îmi evaluez corpul. Mă dureau foarte tare fundul și o mâna. Dar asta era din cauza alunecarii mele, am constatat. Adrenalina nu m-a lasat să simt durerea atunci. Dar accidentul? accidentul ce pagube îmi provocase? Am observat uimită că la aproximativ 4 metrii de mine era duba oprită în mașina lângă care am alunecat. Deci nu m-a lovit. Atunci ce s-a întâmplat? Șoferul se bucura că nu m-a lovit, deși n-a putut să evite impactul, se mira și el cum de am disparut din fața dubei. Mai ales că eram pe jos deja. N-am înțeles situația, și nici nu m-am straduit prea tare să mi-o explic atunci. Eram recunoscatoare că n-am pățit mare lucru. Dupa câteva zile mi-a trecut durerea de mână și pe fund aveam doar o mare vânataie.
Acum făcând legătura cu accindentul meu recent cred că s-a întâmplat aceeiași chestie: cineva sau ceva m-a tras de acolo, cu superviteză. Cred că oamenii au abilități speciale, că nu își folosesc capacitatea maximă a creierului sau a corpului. Cred că au puteri paranormale pe care pot să-și le dezvolte în mod conștient, sau să le activeze în situații critice. Telepatie, telekinezie, clarviziune, hipnoza, levitație, și tot ce îi mai trece prin gând omului, se pot manifesta, chiar dacă pare greu de crezut în primă instanță. Depinde de concentrare, conștiență, conștiință, perseverare, repetare și energia pe care o investește individul. Trebuie doar să ști cum sa le activezi, și să crezi cu tărie că poți s-o faci. Ba nu, nu să crezi, SĂ ȘTI. Sunt sute de exemple. Într-o zi când eram foarte ”amețită” și mă gândeam cum ar fi să pot ridica obiecte doar folosind mintea, mă tot concentram asupra pachetului meu de țigări, să trag o țigara din el. Am avut multa rabdare atunci. După câteva minute de concentrare am reușit să scot țigara din pachet dar a cazut înainte s-o prind în mână. De atunci am mai încercat, dar se pare că n-am mai nimerit ”frecvența”.
Citesc foarte mult și mă uit la foarte multe documentare sau seminarii înregistrate, iar când am timp particip la tot felul de adunări de genul. Mă interesează și mă fascinează chestiile ”paranormale”.
M-am decis să devin vegetariana după ce am vazut un documentar (Earthlings). Arătau cum sunt ținute animalele în ferme, cum sunt crescute pentru carne îndopate/injectate cu tot felul de hormoni și antibiotice (nocive pentru consumul uman), cum nu interesează pe nimeni daca sufera de cangrene sau se mănâncă de vii între ele, cum sunt omorâte și chinuite, cum le lasă să se zbata pâna își dau duhul, în special vitele și porcii ( le fac o taietură la gât și le lasă să li se scurgă sângele pâna mor, sânge pe care îl folosesc în deosebi la mîncarea pentru animalele de casă), cum sunt ținute toate înghesuite, hranite cu mâncare de prostă calitate și ieftină fără valori nutritive.
La fel se întâmplă si cu cele din care se folosește pielea: vitele, marea majoritate din India, și pentru că acolo sunt sacre, iar uciderea lor este interzisă, le cumpără de la familiile sarace, le transportă în condiții mizerabile, legate, timp de câteva zile până în tarile unde se pot omorî; încearcă să ajungă cu ele moarte deja, să nu mai piardă timpul când ajung la destinație, e mai ieftin și util pentru ei să ajungă cu marea majoritate moarte sau în pragul morții.
Iar despre animalele jupuite de blană de vii ( pentru că iar e mai ieftin decât să le eutanasieze) și lasate în mormane de cadavre fără blană pâna mor ( câteodată agonizează cîteva zile), să nu mai vorbim.
Și omul se consideră ”uman”. El e deasupra tuturor ființelor și poate să le exploateze după bunul plac... ”rasism”, specisism...
Mă uitam la documentarul ăla și plângeam. Cu pisica mea în brațe care mă lingea în semn de consolare. Nici dacă aș muri de foame, dacă n-ar mai exista nimic de mâncare, nu mi-aș omorî pisica s-o manânc. O iubesc ca pe copilul meu, și ăsta ar trebui să fie sentimentul pentru toate ființele vii. Dacă mă punea cineva de mică să-mi ucid toate animalele pe care ar fi trebuit să le mănânc deveneam vegetariana mai devreme. Am plâns câteva zile că am omorât din greșală un pui la țară, când eram mică. M-am jucat cu el toată ziuă, iar seara, când a trebuit să intru în casă, l-am ascuns sub o coaja (semisferică) de pepene. Dimineața m-am dus entuziasmată, imediat după ce m-am trezit, la el să-l iau de acolo și să mă joc cu el. L-am gasit mort. Indiferent de câți alți pui mi-au oferit adulții nu mă mai opreau din plâns. Eram conștientă de ”crima” mea egoistă.
Se spune că atunci când ești mic ști instinctiv ce să manânci. Te naști pur și neprogramat de societate. Copii își bagă obiecte în gură, parcă intenționat, mâncând bacterii care îi ajută să-și creeze anticorpi sau la digestie. Specialiștii spun că în medie un om normal are cam un kilogram și jumatate de microbi pe el și în el. Toată pielea e acoperită cu microorganisme de diferite feluri, aparatul digestiv, și chiar și sângele. Suntem alcătuiți din mici ecosisteme invizibile vederii umane, ființe fără de care n-am exista, de care avem nevoie, care ne pot face bine sau rău. Bacterii care se hrănesc cu pielea noastră, cu celulele moarte sau bolnave, descompun alimentele pe care le mâncăm, ne ajută la digestie și ne transformă alimentele în forme mai ușor absorbabile, astfel organismul fiind scutint de consumarea unei cantități consistente de energie.
Totul există în strânsă conecțiune, armonie, simbioză și simetrie.
Copii manâncă pământ sau ling zugrăveala după perete, știind instinctiv că au nevoie de anumite minerale sau bacterii. Mama îmi povestea că refuzam carnea când eram mică. I-a trebuit mult timp și multe combinații cu alte alimente să mă păcălească s-o mănânc. Când am mai crescut la fel. Preferam mâncarea de cartofi, spre exemplu, fără carne. Pentru mine gătea separat.
Oamenii nici nu cred că sunt construiți genetic pentru hrana carnivoră, nu au canini lungi, să sfâșie carnea, au dantura foarte asemanatoare cu a calului, animal ierbivor, sau a maimuțelor - fructivore. Dacă stăm să ne gândim logic, să mergem la origini, ce i-ar fi mai ușor omului preistoric, să fugărească un mistreț sau să culeagă un măr din copac și să-l manânce? Faza cu ”nu poți să traiești doar cu ierburi” e o mare minciună. Cum traiesc atâtea animale cu ierburi? Antilopa, care concurează cu jaguarul la alergat? Vaca de unde își ia proteinele? Companiile producatoare de lactate, mezeluri și alte produse animale plătesc oameni ”speciliști” să mintă publicul, să-l dezinformeze. Ce calciu să îți iei dintr-un lapte ultrapasteurizat? Îl fierbe la sute de grade și tu te mai aștepți să mai aibă vreo valoare nutritivă. Fosforul, calciul, fierul, iodul, sulful, cuprul, vitaminele A, B, C, D, alte substanțe nutritive și enzime se pierd la temperaturi de peste 44 de grade Celsius. Își fac reclame mincinoase, își umplu buzunarele, iar populația dezvolta tot felul de boli, cancer, celulită, obezitate ș.m.d.p. Mănânca alimente moarte, conservate, procesate, și sunt ”vii” și ”frumoși”. ”Ești ceea ce mănânci”, o replica devenită clișeeu, dar plină de adevar. Corpul uman își recicleaza singur proteinele, dacă bagam prea multe le scoate prin piele, facem mătreață...
Așadar mi-ar plăcea să îmi pot cultiva eu singură vegetalele. N-aș putea să mă plâng niciodată că mor de foame. Am vazut ceva recent care se numește ” Greening the desert - Permaculture in action” ( http://www.youtube.com/watch?v=4S6kTlz6Mk4 ) și mi s-a părut genial. Ce poate face omul, în mod conștient, dar n-o face. Nu se apucă nici măcar să împădurească la loc locurile defrișate.
Definiția permaculturii ar fi următoarea: un sistem ecologic proiectat să susțină în toate aspectele o comunitate umană, într-un mediu natural. Te invată cum să construiești case naturale, să produci hrană ecologică, să menții ecosistemul în care traiești, să conservi și să utilizezi apa de ploaie, să dezvolți comunitatea. Provine din termenii “permanent agriculture” sau “permanent culture”. Ar putea fi tradus prin “agricultură / cultură permanentă”. Ideea permaculturii este de a proiecta un habitat uman ecologic, un sistem natural de producere a hranei. Este un teritoriu utilizat de o comunitate umană care construieste și se dezvoltă, integrandu-se armonios în mediu, imitand formele si modul de relationare din microclimatul în care traiește.
Plantele care rezistă de la an la an în fața condițiilor vitrege climatice sunt de sute de ori mai bune, mai sănătoase și recomandate consumului alimentar. Sunt o gămadă de buruieni comestibile, cunoscute sub denumirea de ” plante medicinale ”. Omul a uitat asta, s-a mutat într-o clădire cu niște cutiuțe de chibrituri puse unele peste altele, căreia îi zice casă. Și ”casa” oricâte termopane i-ai pune, sau orice tip de parchet, gresie, mobilă, sau mai știu eu ce utilități, tot ca o cutiuță jegoasă de chibrituri va arăta. Și tot sufocată și deprimată mă voi șimți.
Nu-mi mai place aglomerația, agitația asta inutilă specifică metropolei. Vreau liniște și pace. Să n-am vecini care să mă deranjeze, să-mi invadeze intimitatea. Să nu trebuiască să plătesc nimic și să n-am nevoie de nimic din afară. Să am tot ce-mi trebuie în spațiul meu. Confort, linilște, hrană. Îmi place tehnologia dar cred că aș putea să mă lipsesc de ea. Tehnologia face omul să devină leneș. Nu ne mai întâlnim cu prietenii că vorbim cu ei pe ”mess”, îi vedem pe ”web”, nu mai mergem pe jos până la piață că avem mașină, nu urcăm pe scări că avem lift, gătim semipreparatele la ”micro”, și ne delectăm la teve...
Nu mi-aș dori să trăiesc nici ca pusnica Anastasia în taigaua siberiană din ” Cedrii sunători ai Rusiei”. Nu... Mi-aș dori să am un teren destul de mare, cu vecini civilizați ce îmi împărtăsesc concepțiile, teren acoperit de multă vegetație, tip pădure, cu felurite specii de plante; o casă drăguță acoperită de vegetație, cu forme rotunde, neconvențională, cu surse de energie liberă, multe camere să pot să-mi cazez prietenii, instalații sanitare și tot ce mai trebuie; un iaz cu pod și o fântână sculptată în marmură cu elemente simbolice; internet, electronice cu tehnologie wireless; animale cu care să împart spațiul și să se integreze în peisaj, de tipul veverițelor, iepurilor, etc; stupi de albine care să polenizeze vegetația și să producă destulă miere încât s-o împartă cu mine.
Însuflețită de noi gânduri pașnice și inspiratoare m-am apucat să-mi desenez spațiul meu unde aș vrea să locuiesc. Am facut schițe până dimineața a două zi. Am facut pictură când eram mică. Mama a vazut că sunt talentată. Am exersat până am ajuns la perfectiunea de a copia o fotografie. Dar exersarea poate deveni talentul fiecărui om. Orice om interesat de un domeniu dacă îl exersează devine expert.
Știu din proprie experiență că dacă te concentrezi pe îndeplinirea unui scop tot universul conspiră pentru tine se așază și se aranjază în așa fel încât să îți ofere oportunitatea de a-l atinge, de a-l experimenta. Legea atracției chiar funcționează. Atragi situații, oameni, experiențe care corespund cu starea ta de vibrație. Spre exemplu dacă te trezești de dimineață cu nervi ai toate șanțele să ți se întâmple numai lucruri urâte în ziua respectivă. Încercam într-o zi să-i explic fratelui meu cum funcționează și cum să folosească asta în mod conștient:
- Mâine, concentrează-te toată ziua, de când te trezești pe o chestie care vrei să ți se întâmple. Ia un exemplu ușor, plauzibil, care să ți se pară posibil. Uite, concentrează-te mâine pe o cola. Mâine cineva din anturajul tau trebuie să îți aducă o cola. Îți imaginezi când o primești, ce senzații ai, ce sentimente (cu cât le trăiești mai intens și mai real cu atât se manifestă mai repede), cum te uiți la ea, o ți în mână, o desfaci, o guști, o savurezi. Totul concentrându-te foarte tare pe o imagine cât mai detaliată și bogată în sentimente, îl instruiesc eu de seara.
A doua zi se întoarce de la muncă cu un zâmbet încurcat, surprins:
- Băi am stat toată ziua azi și m-am gândit la cola aia. De dimineață îmi preparam alea în bucătărie, mă gândeam că mi-e sete, ce tare ar fi să-mi aducă cineva o cola. Îmi imaginam cum o iau, o deschid, beau din ea. La cateva ore îmi zice unu dintre colegi ”Mamă ce aș bea și io o cola!”. Io fericit, zic asta e, stai că dă ăsta cola. ”Nu te duci să cumperi o sticlă?”, mă întreabă pe mine. I-am zis că nu, tu trebuie să-mi dai cola, zic în gândul meu.
- Așa și?
- Și iar stăteam, mă gândeam, îmi imaginam. Încercam să-l determin p-ala să se ducă să ia o cola. Ăsta nimic. La un moment dat vine alt coleg de-al meu. ”N-ați bea mă o cola?” întreabă el. Io zic, gataaa, ăsta e! După care zice ”Hai, care te duci să iei o cola?”. Io mă fofilam, le-am zis că nu mă duc, deși altă dat eram primul care zicea că se duce, nici nu așteptam să-mi zică de două ori.
- Așa, și? întreb tot mai nerăbdătoare.
- Și vine ăsta al doilea coleg al meu cu o cola la sticlă. O pune pe masă lângă mine. Io încântat, uite și cola mea! Vine primul meu coleg (ăla care a zis prima dată de cola) ia cola și-o dă pe toată pe gât. Mamă, fmm! îl înjuram în gând. Aia era a mea!
- E na? îzbucnisem în râs.
- Da mă. Până la urmă după la două așa, mi-am luat gândul de la cola aia, am avut treabă...
- Și deci n-ai primit cola... concluzionez nerăbdătoare.
- Stai să-ți zic! Pe la sfârșitul programului, când mai aveam vreo oră și ceva până plecam acasă vine băiatu` de la pază. ”Uite, mersi pentru ieri!” și-mi întinde o sticlă de cola, mi-a picat fața. Uitasem de cola, uitasem de tot. Nu mă mai așteptam să mai beau ceva azi. Și ăla și-a adus aminte că am fost băiat cu el, i-am mai dat un sandvici, o atenție din când în când, și a încercat să-și arate recunoștința cu o sticlă la 2 de cola, termină cu un zâmbet pe buze.
- Ei, vezi?! Te-ai convins că funcționează?
- Nu știu ce să zic... io zic totuși că a fost coincidență...
- Nu există coincidențe!
Mediul se aranjează în așa fel încât să-ți mențină starea de spirit pe care o preferi. D-aia vedem oameni deprimați care nu pot ieși din starea aia, pentru că nu fac nimic, nu își canalizează energia în alte direcții doar se concentrează pe rău, și atrag mai mult rău. Creierul produce hormoni pentru fiecare sentiment, pentru fiecare stare și se autoprogramează să producă ce îl obișnuiești, până și celulele se programează să lase receptorii din membrana celulară deschiși doar substanțelor cu care este obișnuit corpul să se hrănească. Când se divide, creează orificii doar pentru substanțele cu care a fost obișnuită celula mamă. Prin urmare dacă îi dai alte substanțe nici nu e capabilă să le absoarbă, că nu are pe unde.
Mă joc cu legea asta a atracției, recunosc că mi se întâmplă ce-mi doresc. Dar sunt un om bun cu intenții rele. Prefer dramele.. Parcă toată lumea preferă dramele. Ne-am programat să ne concentrăm pe suferință. Un moment de fericire îl uităm imediat, pe când o traumă emoțională ne-o aducem aminte imediat.
Nu am mâncat nimic toată ziua și nici nu mi-a fost foame. Am băut doar apă. Am adormit când a început să răsară soarele.
..............................................................................
Plictisește capitolul asta?
Bine că duminica e cea mai scurtă zi de muncă. Până la 1. Ziua asta mi-o rezerv să vegetez în pat. Să stau și să meditez. Oricum n-am chef de nimic.
Mă simt deprimată în stare ”normală”. Îmi alunecă gândurile repede prin minte. Parcă nimic nu are rost. Parcă totul este în zadar. O realitate ciudată care mă strânge și mă sufocă. Momente din alea ciudate care te fac să te întrebi care e scopul tau în viață. Care este scopul meu în viață? Ce îmi doresc? Ce vreau să fac mai departe? Să mă dezintegrez... Să dispar și nimeni să nu-mi observe lipsa. Umanitatea e supraîncărcată, pământul e suprapopulat. Prea puține clipe bune printre atâtea clipe triste...
Și totuși se pare ca îmi doresc să exist. Ceva nu mă lasă să dispar din peisajul asta 3D. Ca întâmplarea de acum câteva zile... mi-aș fi dorit sa mor dacă s-ar fi prabușit fiarele alea pe mine, nu să traiesc cu cicatrici sau deficiențe fizice. Nu îmi plac defectele fizice. Am destule psihice...
Asta îmi amintește de o altă întâmplare, din iarna trecută. Era frig, nameți înalți de zapadă și ghețuș. Treceam pe o stradă concentrându-mă să nu alunec. Erau toate trotuarele ocupate de mormane de zapadă. Nici strazile nu aratau prea bine, cei din București știu cât de bine își face primaria ”treaba”. Aveam căștile în urechi, ca de obicei. Mergeam alene, trebuia să cumpar ceva de la un magazin cu poduse ”bio”. Eu și obsesiile mele pentru mâncare sănatoasă.
Nici nu am observat o duba al carei șofer se chinuia să facă manevre întortocheate să o scoată dintr-o parcare, să ocolească un namete mare de zapadă și să intre pe strada principală. L-am observat doar când a pierdut controlul mașinii și aluneca vertiginos spre mine. Mă uitam în stânga și-n dreapta să vad pe unde pot să mă duc să nu mă lovescă. Nu puteam sa trec de șirul de mașini parcate pe trotuar, și pe deasupra mai erau și blocate de zapada adunată. Am grabit pasul de-alungul strazii, încercând s-o iau înaintea mașinii, am alunecat și am cazut. Inima îmi bătea cu putere, pulsul mi se accelerase, am simțit o panica de neînchipuit. Mă și vedeam storcită între mașini. Ce situație tâmpită, mă gândeam. Am simțit cum mi se face rău, aveam impresia că o sa-mi crape inima de cât de tare imi bătea. Mă gândeam dacă e posibil să faci infarct de la o vârstă așa de tânară. Măcar să mor de infarct, nu storcită. Toate astea s-au întâmplat și le-am gândit în mai puțin de 2 secunde.
M-am trezit peste vreo câteva minute, nu știam exact câte trecuseră. Leșinasem. Stateam întinsă undeva la vreo 3-4 metrii de incident. Soferul dubei era lânga mine. Mă înteba cum mă simt, dacă sunt bine, dacă mă doare ceva. Mă verificam și încercam să îmi evaluez corpul. Mă dureau foarte tare fundul și o mâna. Dar asta era din cauza alunecarii mele, am constatat. Adrenalina nu m-a lasat să simt durerea atunci. Dar accidentul? accidentul ce pagube îmi provocase? Am observat uimită că la aproximativ 4 metrii de mine era duba oprită în mașina lângă care am alunecat. Deci nu m-a lovit. Atunci ce s-a întâmplat? Șoferul se bucura că nu m-a lovit, deși n-a putut să evite impactul, se mira și el cum de am disparut din fața dubei. Mai ales că eram pe jos deja. N-am înțeles situația, și nici nu m-am straduit prea tare să mi-o explic atunci. Eram recunoscatoare că n-am pățit mare lucru. Dupa câteva zile mi-a trecut durerea de mână și pe fund aveam doar o mare vânataie.
Acum făcând legătura cu accindentul meu recent cred că s-a întâmplat aceeiași chestie: cineva sau ceva m-a tras de acolo, cu superviteză. Cred că oamenii au abilități speciale, că nu își folosesc capacitatea maximă a creierului sau a corpului. Cred că au puteri paranormale pe care pot să-și le dezvolte în mod conștient, sau să le activeze în situații critice. Telepatie, telekinezie, clarviziune, hipnoza, levitație, și tot ce îi mai trece prin gând omului, se pot manifesta, chiar dacă pare greu de crezut în primă instanță. Depinde de concentrare, conștiență, conștiință, perseverare, repetare și energia pe care o investește individul. Trebuie doar să ști cum sa le activezi, și să crezi cu tărie că poți s-o faci. Ba nu, nu să crezi, SĂ ȘTI. Sunt sute de exemple. Într-o zi când eram foarte ”amețită” și mă gândeam cum ar fi să pot ridica obiecte doar folosind mintea, mă tot concentram asupra pachetului meu de țigări, să trag o țigara din el. Am avut multa rabdare atunci. După câteva minute de concentrare am reușit să scot țigara din pachet dar a cazut înainte s-o prind în mână. De atunci am mai încercat, dar se pare că n-am mai nimerit ”frecvența”.
Citesc foarte mult și mă uit la foarte multe documentare sau seminarii înregistrate, iar când am timp particip la tot felul de adunări de genul. Mă interesează și mă fascinează chestiile ”paranormale”.
M-am decis să devin vegetariana după ce am vazut un documentar (Earthlings). Arătau cum sunt ținute animalele în ferme, cum sunt crescute pentru carne îndopate/injectate cu tot felul de hormoni și antibiotice (nocive pentru consumul uman), cum nu interesează pe nimeni daca sufera de cangrene sau se mănâncă de vii între ele, cum sunt omorâte și chinuite, cum le lasă să se zbata pâna își dau duhul, în special vitele și porcii ( le fac o taietură la gât și le lasă să li se scurgă sângele pâna mor, sânge pe care îl folosesc în deosebi la mîncarea pentru animalele de casă), cum sunt ținute toate înghesuite, hranite cu mâncare de prostă calitate și ieftină fără valori nutritive.
La fel se întâmplă si cu cele din care se folosește pielea: vitele, marea majoritate din India, și pentru că acolo sunt sacre, iar uciderea lor este interzisă, le cumpără de la familiile sarace, le transportă în condiții mizerabile, legate, timp de câteva zile până în tarile unde se pot omorî; încearcă să ajungă cu ele moarte deja, să nu mai piardă timpul când ajung la destinație, e mai ieftin și util pentru ei să ajungă cu marea majoritate moarte sau în pragul morții.
Iar despre animalele jupuite de blană de vii ( pentru că iar e mai ieftin decât să le eutanasieze) și lasate în mormane de cadavre fără blană pâna mor ( câteodată agonizează cîteva zile), să nu mai vorbim.
Și omul se consideră ”uman”. El e deasupra tuturor ființelor și poate să le exploateze după bunul plac... ”rasism”, specisism...
Mă uitam la documentarul ăla și plângeam. Cu pisica mea în brațe care mă lingea în semn de consolare. Nici dacă aș muri de foame, dacă n-ar mai exista nimic de mâncare, nu mi-aș omorî pisica s-o manânc. O iubesc ca pe copilul meu, și ăsta ar trebui să fie sentimentul pentru toate ființele vii. Dacă mă punea cineva de mică să-mi ucid toate animalele pe care ar fi trebuit să le mănânc deveneam vegetariana mai devreme. Am plâns câteva zile că am omorât din greșală un pui la țară, când eram mică. M-am jucat cu el toată ziuă, iar seara, când a trebuit să intru în casă, l-am ascuns sub o coaja (semisferică) de pepene. Dimineața m-am dus entuziasmată, imediat după ce m-am trezit, la el să-l iau de acolo și să mă joc cu el. L-am gasit mort. Indiferent de câți alți pui mi-au oferit adulții nu mă mai opreau din plâns. Eram conștientă de ”crima” mea egoistă.
Se spune că atunci când ești mic ști instinctiv ce să manânci. Te naști pur și neprogramat de societate. Copii își bagă obiecte în gură, parcă intenționat, mâncând bacterii care îi ajută să-și creeze anticorpi sau la digestie. Specialiștii spun că în medie un om normal are cam un kilogram și jumatate de microbi pe el și în el. Toată pielea e acoperită cu microorganisme de diferite feluri, aparatul digestiv, și chiar și sângele. Suntem alcătuiți din mici ecosisteme invizibile vederii umane, ființe fără de care n-am exista, de care avem nevoie, care ne pot face bine sau rău. Bacterii care se hrănesc cu pielea noastră, cu celulele moarte sau bolnave, descompun alimentele pe care le mâncăm, ne ajută la digestie și ne transformă alimentele în forme mai ușor absorbabile, astfel organismul fiind scutint de consumarea unei cantități consistente de energie.
Totul există în strânsă conecțiune, armonie, simbioză și simetrie.
Copii manâncă pământ sau ling zugrăveala după perete, știind instinctiv că au nevoie de anumite minerale sau bacterii. Mama îmi povestea că refuzam carnea când eram mică. I-a trebuit mult timp și multe combinații cu alte alimente să mă păcălească s-o mănânc. Când am mai crescut la fel. Preferam mâncarea de cartofi, spre exemplu, fără carne. Pentru mine gătea separat.
Oamenii nici nu cred că sunt construiți genetic pentru hrana carnivoră, nu au canini lungi, să sfâșie carnea, au dantura foarte asemanatoare cu a calului, animal ierbivor, sau a maimuțelor - fructivore. Dacă stăm să ne gândim logic, să mergem la origini, ce i-ar fi mai ușor omului preistoric, să fugărească un mistreț sau să culeagă un măr din copac și să-l manânce? Faza cu ”nu poți să traiești doar cu ierburi” e o mare minciună. Cum traiesc atâtea animale cu ierburi? Antilopa, care concurează cu jaguarul la alergat? Vaca de unde își ia proteinele? Companiile producatoare de lactate, mezeluri și alte produse animale plătesc oameni ”speciliști” să mintă publicul, să-l dezinformeze. Ce calciu să îți iei dintr-un lapte ultrapasteurizat? Îl fierbe la sute de grade și tu te mai aștepți să mai aibă vreo valoare nutritivă. Fosforul, calciul, fierul, iodul, sulful, cuprul, vitaminele A, B, C, D, alte substanțe nutritive și enzime se pierd la temperaturi de peste 44 de grade Celsius. Își fac reclame mincinoase, își umplu buzunarele, iar populația dezvolta tot felul de boli, cancer, celulită, obezitate ș.m.d.p. Mănânca alimente moarte, conservate, procesate, și sunt ”vii” și ”frumoși”. ”Ești ceea ce mănânci”, o replica devenită clișeeu, dar plină de adevar. Corpul uman își recicleaza singur proteinele, dacă bagam prea multe le scoate prin piele, facem mătreață...
Așadar mi-ar plăcea să îmi pot cultiva eu singură vegetalele. N-aș putea să mă plâng niciodată că mor de foame. Am vazut ceva recent care se numește ” Greening the desert - Permaculture in action” ( http://www.youtube.com/watch?v=4S6kTlz6Mk4 ) și mi s-a părut genial. Ce poate face omul, în mod conștient, dar n-o face. Nu se apucă nici măcar să împădurească la loc locurile defrișate.
Definiția permaculturii ar fi următoarea: un sistem ecologic proiectat să susțină în toate aspectele o comunitate umană, într-un mediu natural. Te invată cum să construiești case naturale, să produci hrană ecologică, să menții ecosistemul în care traiești, să conservi și să utilizezi apa de ploaie, să dezvolți comunitatea. Provine din termenii “permanent agriculture” sau “permanent culture”. Ar putea fi tradus prin “agricultură / cultură permanentă”. Ideea permaculturii este de a proiecta un habitat uman ecologic, un sistem natural de producere a hranei. Este un teritoriu utilizat de o comunitate umană care construieste și se dezvoltă, integrandu-se armonios în mediu, imitand formele si modul de relationare din microclimatul în care traiește.
Plantele care rezistă de la an la an în fața condițiilor vitrege climatice sunt de sute de ori mai bune, mai sănătoase și recomandate consumului alimentar. Sunt o gămadă de buruieni comestibile, cunoscute sub denumirea de ” plante medicinale ”. Omul a uitat asta, s-a mutat într-o clădire cu niște cutiuțe de chibrituri puse unele peste altele, căreia îi zice casă. Și ”casa” oricâte termopane i-ai pune, sau orice tip de parchet, gresie, mobilă, sau mai știu eu ce utilități, tot ca o cutiuță jegoasă de chibrituri va arăta. Și tot sufocată și deprimată mă voi șimți.
Nu-mi mai place aglomerația, agitația asta inutilă specifică metropolei. Vreau liniște și pace. Să n-am vecini care să mă deranjeze, să-mi invadeze intimitatea. Să nu trebuiască să plătesc nimic și să n-am nevoie de nimic din afară. Să am tot ce-mi trebuie în spațiul meu. Confort, linilște, hrană. Îmi place tehnologia dar cred că aș putea să mă lipsesc de ea. Tehnologia face omul să devină leneș. Nu ne mai întâlnim cu prietenii că vorbim cu ei pe ”mess”, îi vedem pe ”web”, nu mai mergem pe jos până la piață că avem mașină, nu urcăm pe scări că avem lift, gătim semipreparatele la ”micro”, și ne delectăm la teve...
Nu mi-aș dori să trăiesc nici ca pusnica Anastasia în taigaua siberiană din ” Cedrii sunători ai Rusiei”. Nu... Mi-aș dori să am un teren destul de mare, cu vecini civilizați ce îmi împărtăsesc concepțiile, teren acoperit de multă vegetație, tip pădure, cu felurite specii de plante; o casă drăguță acoperită de vegetație, cu forme rotunde, neconvențională, cu surse de energie liberă, multe camere să pot să-mi cazez prietenii, instalații sanitare și tot ce mai trebuie; un iaz cu pod și o fântână sculptată în marmură cu elemente simbolice; internet, electronice cu tehnologie wireless; animale cu care să împart spațiul și să se integreze în peisaj, de tipul veverițelor, iepurilor, etc; stupi de albine care să polenizeze vegetația și să producă destulă miere încât s-o împartă cu mine.
Însuflețită de noi gânduri pașnice și inspiratoare m-am apucat să-mi desenez spațiul meu unde aș vrea să locuiesc. Am facut schițe până dimineața a două zi. Am facut pictură când eram mică. Mama a vazut că sunt talentată. Am exersat până am ajuns la perfectiunea de a copia o fotografie. Dar exersarea poate deveni talentul fiecărui om. Orice om interesat de un domeniu dacă îl exersează devine expert.
Știu din proprie experiență că dacă te concentrezi pe îndeplinirea unui scop tot universul conspiră pentru tine se așază și se aranjază în așa fel încât să îți ofere oportunitatea de a-l atinge, de a-l experimenta. Legea atracției chiar funcționează. Atragi situații, oameni, experiențe care corespund cu starea ta de vibrație. Spre exemplu dacă te trezești de dimineață cu nervi ai toate șanțele să ți se întâmple numai lucruri urâte în ziua respectivă. Încercam într-o zi să-i explic fratelui meu cum funcționează și cum să folosească asta în mod conștient:
- Mâine, concentrează-te toată ziua, de când te trezești pe o chestie care vrei să ți se întâmple. Ia un exemplu ușor, plauzibil, care să ți se pară posibil. Uite, concentrează-te mâine pe o cola. Mâine cineva din anturajul tau trebuie să îți aducă o cola. Îți imaginezi când o primești, ce senzații ai, ce sentimente (cu cât le trăiești mai intens și mai real cu atât se manifestă mai repede), cum te uiți la ea, o ți în mână, o desfaci, o guști, o savurezi. Totul concentrându-te foarte tare pe o imagine cât mai detaliată și bogată în sentimente, îl instruiesc eu de seara.
A doua zi se întoarce de la muncă cu un zâmbet încurcat, surprins:
- Băi am stat toată ziua azi și m-am gândit la cola aia. De dimineață îmi preparam alea în bucătărie, mă gândeam că mi-e sete, ce tare ar fi să-mi aducă cineva o cola. Îmi imaginam cum o iau, o deschid, beau din ea. La cateva ore îmi zice unu dintre colegi ”Mamă ce aș bea și io o cola!”. Io fericit, zic asta e, stai că dă ăsta cola. ”Nu te duci să cumperi o sticlă?”, mă întreabă pe mine. I-am zis că nu, tu trebuie să-mi dai cola, zic în gândul meu.
- Așa și?
- Și iar stăteam, mă gândeam, îmi imaginam. Încercam să-l determin p-ala să se ducă să ia o cola. Ăsta nimic. La un moment dat vine alt coleg de-al meu. ”N-ați bea mă o cola?” întreabă el. Io zic, gataaa, ăsta e! După care zice ”Hai, care te duci să iei o cola?”. Io mă fofilam, le-am zis că nu mă duc, deși altă dat eram primul care zicea că se duce, nici nu așteptam să-mi zică de două ori.
- Așa, și? întreb tot mai nerăbdătoare.
- Și vine ăsta al doilea coleg al meu cu o cola la sticlă. O pune pe masă lângă mine. Io încântat, uite și cola mea! Vine primul meu coleg (ăla care a zis prima dată de cola) ia cola și-o dă pe toată pe gât. Mamă, fmm! îl înjuram în gând. Aia era a mea!
- E na? îzbucnisem în râs.
- Da mă. Până la urmă după la două așa, mi-am luat gândul de la cola aia, am avut treabă...
- Și deci n-ai primit cola... concluzionez nerăbdătoare.
- Stai să-ți zic! Pe la sfârșitul programului, când mai aveam vreo oră și ceva până plecam acasă vine băiatu` de la pază. ”Uite, mersi pentru ieri!” și-mi întinde o sticlă de cola, mi-a picat fața. Uitasem de cola, uitasem de tot. Nu mă mai așteptam să mai beau ceva azi. Și ăla și-a adus aminte că am fost băiat cu el, i-am mai dat un sandvici, o atenție din când în când, și a încercat să-și arate recunoștința cu o sticlă la 2 de cola, termină cu un zâmbet pe buze.
- Ei, vezi?! Te-ai convins că funcționează?
- Nu știu ce să zic... io zic totuși că a fost coincidență...
- Nu există coincidențe!
Mediul se aranjează în așa fel încât să-ți mențină starea de spirit pe care o preferi. D-aia vedem oameni deprimați care nu pot ieși din starea aia, pentru că nu fac nimic, nu își canalizează energia în alte direcții doar se concentrează pe rău, și atrag mai mult rău. Creierul produce hormoni pentru fiecare sentiment, pentru fiecare stare și se autoprogramează să producă ce îl obișnuiești, până și celulele se programează să lase receptorii din membrana celulară deschiși doar substanțelor cu care este obișnuit corpul să se hrănească. Când se divide, creează orificii doar pentru substanțele cu care a fost obișnuită celula mamă. Prin urmare dacă îi dai alte substanțe nici nu e capabilă să le absoarbă, că nu are pe unde.
Mă joc cu legea asta a atracției, recunosc că mi se întâmplă ce-mi doresc. Dar sunt un om bun cu intenții rele. Prefer dramele.. Parcă toată lumea preferă dramele. Ne-am programat să ne concentrăm pe suferință. Un moment de fericire îl uităm imediat, pe când o traumă emoțională ne-o aducem aminte imediat.
Nu am mâncat nimic toată ziua și nici nu mi-a fost foame. Am băut doar apă. Am adormit când a început să răsară soarele.
..............................................................................
Plictisește capitolul asta?
Etichete:
alimentatie,
amintiri,
caterinca,
munca,
obiceiuri,
paranormal,
permacultura,
raw,
rude,
vicii
Abonați-vă la:
Postări (Atom)